Jump to content

Hvordan gå fra 0 til å konkurrere?


Recommended Posts

Hei! Jeg er en hesteglad dame som nylig har tatt opp interessen. Holdt på masse med hest som ung, jeg var forrytter på en stall hvor en dame eide flere forskjellige hester. Jeg endte dermed opp å ri flere forskjellige hester og begynte så smått på uoffisielle stallstevner med gode resultater!

 

Planen var å ta grønt kort og jobbe meg oppover, med eieren av stallen som trener, eier og sjåfør. Hun var min mentor og lærte meg alt jeg kan. Desverre ble hesten jeg konkurrerte med skadet og kort tid etter flyttet eieren stall. Prøvde å starte på ny stall, men det var umulig å finne lignende løsninger, siden jeg var en 13 år gammel unge uten hestevandte foreldre og ingen hadde (forståelig) lyst til å la en tenåring holde på med hester som kunne konkurrere, eller de ønsket å gjøre det selv. Jeg hadde jo brukt årevis på å bygge med opp tilitt i min forrige stall. Uansett, sakte sluttet jeg helt med hest. 

 

Nå har jeg begynt å være forrytter igjen. Nå er jeg voksen, har bil og mer muligheter. Vurderer å kjøpe meg egen hest når jeg er ferdig med studiene, og jeg vet at jeg foretrekker å ri mer enn kun tur og hobby. Kunne tenke meg å konkurrere! 

 

Problemet er at jeg er helt alene uten noe system rundt meg. Jeg kjenner omtrent ingen innenfor sporten. Jeg har ikke henger, ikke grønt kort, ikke trener og ikke stallplass. Kjenner jeg føler meg overhvelmet av alt som må ordnes. Gjerne bør dette være på plass før man kjøper en hest (og hverfall før man tar hest på helfor, som jeg også har vurdert). Hvor begynner jeg? Kan noen peke meg i riktig retning? 

 

Regner med det bør begynne med å kjøpe en hest, og sette den på en stall hvor det er flere som konkurrerer. Men føler det bør være mellomsteg der. De fleste som selger hester ønsker jo å vite planen for fremtiden, og da er det greit å ha en. 

 

Bonusspørsmål: hvordan transporterer man en hest når man ikke har hengerlappen, stor nok bil og henger? Tenker først og fremst ved salg. Er det vanligst å bestille transport, eller bør jeg høre ved evt fremtidig stallplass? 

Link to post
Share on other sites

Jeg ville startet med å se meg rundt etter aktuelle staller, lete etter et sted med et miljø du tror du kan trives i. Både fordi det i blant kan være ventelister på populære staller, og fordi du kan få god hjelp til det du lurer på her om du blir kjent med hestefolk der du bor :)

Link to post
Share on other sites

For å kunne være med på treninger og stevner "må" du dessverre ha bil og lappen.

Henger kan ofte leies.

 

Å leie bil, sjåfør og henger er ikke lett, eller billig. 🙄

 

Evt må du stå på stall som arrangerer, men du blir veldig bundet.

Link to post
Share on other sites

Du må jo ikke gjøre alt på en gang 😅 om du skal kjøpe hest med det samme, er det å finne en stall som Elise sier. Rideskoler arrangerer grønt kort-kurs innimellom så du må nesten ta kontakt med en i nærheten. (Nå under corona, er det lite sånt). En "normal" hest til salgs, kreves vel ingen detaljert konkurranseplan for å få kjøpt. Det finnes transportselskaper som kjører hester, event kan du jo ta hengerlapp mens du venter på stallplass 🎉 jeg var jo en gang ny i mitt miljø men det ballet nå bare på seg av seg selv mens jeg hadde hesten oppstallet 🤷‍♀️

Link to post
Share on other sites

Det hender vel også at forrige eier kjører hesten til ny eier selv. Kanskje vedkommende har lyst til å se hvordan den får det :) Men det er så klart ingen selvfølge, mange vil nok også ikke gjøre det.

 

Jeg ser du skriver at du er fôrrytter nå, og det er jo en fin måte å bli kjent med miljøet og staller på? En del av tingene du nevner kan du jo få på plass før du kjøper egen hest. Bli med i en klubb og engasjerer deg der, bli med på møter osv, ta grønt kort, vær frivillig på stevner.. Da blir du kjent med folk og kan snakke litt med de så du får vite hvor staller er og hvilke staller du vil trives på. Kanskje noen også kunne ønske seg en hestepasser på stevne? Da kommer du deg litt inn i konkurransemiljøet også :) 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...