Jump to content
Sign in to follow this  
Stjorm10

Kun trene bane eller variere?

Recommended Posts

Er litt usikker på kossen eg skal dra denne overskrifta eller formulere tanken i det heile. 

 

Men, som dei fleste har fått med seg så er eg ett meir sånn 50/50 max mellom tur og bane i treningsformat. Helst meir utenfor enn innenfor gjerdet. 

Eg rir heller dressur på tur enn å pirke på banen, da eg får meir gnist fra han ute i det åpne terrenget. 

 

Men i kretsen rundt meg hadde vi temaet oppe til diskusjon. Der argumentet, for å ordlegge mest mulig rett, der enkelte ikkje ser hverken vits eller behov for å avveksle med å trene på tur før hesten er 100% trygg, mellom hjelperne og er under kontroll. 

Alle gangarter skal vere kontroll på og hesten skal vere lydig og kontroll på inne på banen før det er vits å dra utforbi.

 

Personlig følte eg det som litt stikk mot meg, mini og eg har jo hatt våre utfordringer inni mellom på tur, men så har han hatt sine tak i banen og. Men eg ønsker jo ikkje ein hest som er kun trygg innenfor 4 gjerder. Uforutsette ting skjer jo på utsida, både unger, hunder, katter, dyr, biler, folk og verden generelt. 

 

Kossen stiller dere dere til denne treningsformen? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Installer brems, sving og gass på bane så ut på tur!! Ingenting er mer drepen for framdrift og motivasjon for et ungt og eventyrlystent sinn enn terpong på bane. Få gjerne med en turkompis og utforsk terreng og miljøer.

 

Å være kun på bane i ukes/månedsvis er som å aldri ta barnehageungen ut av barnehagen. Høres helt absurd ut for meg.

 

Har tatt mine unghester ut som håndhester, så trent dem fra bakken på banen til brems og sving er på plass, satt meg opp og ridd litt på banen, så ut på tur.

 

Så lenge jeg vet hesten skjønner å stoppe så kommer resten på plass underveis. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hva er det for slags kjip krets du er i? Først sier demotiverende ting om overlinja til hesten din, også gir deg dårlig samvittighet for å ri på tur?! :/

  • Liker 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg tenker tur er kun positivt og man kan jo fint trene på det meste, om ikke alt, man kan trene på bane på tur også. 

 

En unghest bør da vært vant til å leies, tømmerkjøres/kjøres også på tur før man begynner å ri, så ser ikke problemet med å ri en unghest på tur. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bare å ri ut på tur. Spesielt for unghester er det supert og man får mye gratis med fremdrift og hjelpere. Mye lettere å gå rett frem på en sti/vei enn på midtlinjen feks 😛 Nei, jeg er enig med @Issa med innstallert brems, sving og gass så er det bare supert å være på tur. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Eva det kan du jammen meg sei, eg blir iallefall litt sånn oppgitt over det, og argumentet var vel at ein eller anna kjempegod fyr innad islandshest trente sine hester sånn, så då måtte det jo vere fornuftig. Men eg synest det bare høres så spesielt ut. 

 

Altså folk må få trene nett som det passer seg, så metoder som brukes får kvar enkelt stå for. 

 

Men for mitt syn, så såg eg jo bare kor drepen det var når eg ikkje vågde meg på utsida, eg måtte jo bli trygg på meg sjølv og hest igjen. Men eg har alltid vert ett meir turmenneske enn annet.

Vi har jo fått brems, sving og gass på god plass, men skal eg vente til hesten er lydig og godt plassert mellom hjelperne mine så kommer eg meg jo aldri ut. Eg som rytter er nemlig på langt ifra til å kalles god nok for å ha stålkontroll på kva ein hjelper til kvar ein tid. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om bare de som har 100% stålkontroll på alle hjelpere og hesten er 100% trygg så er det faktisk ingen som kan ri tur 🙈

 

 

  • Liker 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om jeg bare skulle ridd på banen, så hadde jeg aldri fått noe særlig progresjon tror jeg. Vi var stuck i sandkassa altfor lenge, da jeg følte at verken sving, tempoveksling eller brems var på plass. Men så hoppet vi bare i det, og han fungerer så utrolig mye bedre på tur! Og han har masse motivasjon. I tillegg har det vært kjempefint for kroppen hans å komme seg ut! 

Så nå heller jeg mot å ri mest mulig på tur, og bane av og til. Ikke en gang 50% på en stund.  

 

Vi hadde jo leid masse på tur på forhånd, så jeg visste jo at han var en stødig hest mtp. Skremmende ting.  Og leier langs veien om det er mye trafikk.  

 

Synes du skal følge opplegget som funker for deg! :)

Edited by Reaper

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eg synest jo det er veldig spesielt og litt fasinert over den tolkningen ovenfor kossen ein skal trene seg til suksess. 

Og som nevnt så skal alle få trene etter eget hode og syn så sant det går innenfor dyrevelferd. 

 

Men slik eg oppfatta det så er det mange som deler dette synet på treningsform, derfor måtte eg bare høre om det finnes andre som kjører samme greia. 

 

Eg tenker jo at om ein har variert opplegg, veksler mellom bane, tur, terreng, løshopping, longering og alt som tenkes så får du ein meir styrket hest pga variasjon. Lykkeligere hest pga den får prøvd både spyke og fysisk på kroppen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skjønner ikke hvordan man mener hesten skal bli trygg på tur hvis man aldri går på tur. Det er jo ikke sånn at alt automatisk funker på tur selv om hesten fungerer godt på banen. 

 

Synes nesten det høres ut som man må være litt redd for å ri på tur, hvis man tenker at man ikke kan prøve det før hesten er langt på vei i utdanningen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hverken hester eller folk er like - men det som er nøkkelen til suksess er jo variasjon! DET er jeg helt sikker på.

Ville ikke ridd på tur med en hest som ikke har brems og sving installert, men gassen kan monteres på tur ;)

100% mellom hjelperne er det vel ingen ryttere som har hesten sin, hverken på bane eller på tur... (Ok, da, kanskje Dujardin tidvis). 

Edited by Elisabeth E

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er godt vi alle er forskjellige, det er sant 😊 og det er heldigvis mange veier til samme resultatet. Og siden vi er komt såpass langt med oss sjølv så er reising aleine heilt prima igrunn så blir i framtida ingen hindring der.

 

Siden eg tørte å ri mini ut av sandkassa så har vi prøvd å holde variasjonen ved like. Og kommer til å fortsette med det. Hovedproblemet vårt imellom har vel vert tilliten, derfor har vi hatt disse ufrivillige gasspådragene når han ser noko "skummelt". 

Edited by Stjorm10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ut på tur i det hesten bikker 3 år og er klar til å rides på. Er bare å henge i rumpa på en annen snill hest det.

Og gå tur med hesten din i alt mulig terreng fra den er føll, så blir ikke dette noe problem 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Altså vi går tur og jobber på utsiden, så det er ikkje ett særlig problem sånn sett for oss. Og når det ikkje er nokon som går på tur der hesten står så har det ikkje vert så lett å følge etter ein annen hest heller. Så vi har liksom prøvd, feilet litt og prøvd igjen. Og han funker tålig greit og stabilt 😊

 

Det var bare den filosofien med at hesten må kunne gå stabilt i alle gangarter og vere 100% mellom hjelperne før det skal vere vits å gå utforbi banen som er litt fascinerende for min del. 

Edited by Stjorm10

Share this post


Link to post
Share on other sites

Men hvorfor kan man ikke like godt installere de 100 prosentene utenfor banen som på? 😬 Man får nå gjort mye av det samme.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

🤷‍♀️🤷‍♀️

 

Ja, eg føler sjølv at eg får gjort meir ut av ein tur enn ei økt på banen, misforstå meg riktig. Eg har alltid trent aleine omtrent, spesielt siden eg flytta ifrå heimante. Så mine hester har fungert bedre aleine enn sammen med andre feks. 

 

Eg er ikkje vokst opp med ridebane rett i tunet, den har det alltid vert 15-20min skrittetur til. Så då har det blitt meir naturlig å øve det lille vi kan, der vi kan. 

 

For meg er bane ein ting som er for å forfine og finjustere det som øves grovt på tur. Og slippe laus overspreke hester er jo ein pluss 🤭

 

Men så er det jo litt holdning og at enkelte ikkje ser vits å ri tur, fordi dei rir for å trene hesten, ikkje sluntre rundt i skauen ein time 🤔

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg får ikke trent min store "skikkelig" på tur.
Det er fordi vi trener på linjer, volter etc. 

Nå om dagen øver vi mye bytter; galopp, diagonal, kontragalopp, versade, bytte f.eks.
Samt ting som versade - 10 m volte - versade - volte tilbake - travers.
Får ikke trent slikt på tur, når jeg benytter meg av banens veier som et verktøy i treningen.

Rette linjer, tempovekslinger etc. er gull å trene på tur. (Y) 

Altså variasjon. Og ikke minst miljøtreningen og varierende underlag som man får på tur er (Y) (Y) .

Jeg prøver å ri 50/50 på min digre.

Islandshestene får jeg trent så godt som fullverdig på tur.

  • Liker 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
På 11.8.2019 at 22.58, Issa skrev:

Men hvorfor kan man ikke like godt installere de 100 prosentene utenfor banen som på? 😬 Man får nå gjort mye av det samme.. 

Jeg synes det er ekstremt vanskelig å ri dressur på tur. Fremdrift etc er supert på tur, men jeg får absolutt ikke gjort det samme på tur som på bane (eller omvendt).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg liker ikke å ri dressur på tur og gjør det ca aldri (litt sjenkelvikning og versader i blant for å distrahere hest inni mellom).Det blir mer en smakssak, og mange klarer jo fint å gjøre mye dressurarbeid uten ridebane. . Men for mange er det nettopp det som er fint med å ri begge deler, at man rir på tur på tur og rir på bane på banen, med ulikt fokus og så får man variasjon. Det blir jo uansett variasjon for hesten om man rir dressur på tur også, all den tid tur foregår utenfor en firkant og på ulikt underlag og omgivelser. 

  • Liker 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eg ser jo nytten av begge deler, nettopp variasjonen og det er jo to forskjellige ting. Men eg føler ikkje at når eg rir tur så bare sitter eg passiv oppå der som ein passasjer som rundt i kretsen for inner med nettopp det å gå på tur, eg jobber jo konstant med noko. (eg må jobbe litt med han ellers så får han tid å finne spøkelser på gode dager) Og i banen blir det jo det samme. Vi må jobbe for å fungere. 

 

Men her var jo kommentaren på at, det er ingen hensikt å dra hesten ut på tur før den fungerer omtrent optimalt innenfor banen. Og det er den eg ikkje heilt klarer å sette i ein fornuftig plass i hodet mitt. 

  • Liker 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Stjorm10 said:

 

 

Men her var jo kommentaren på at, det er ingen hensikt å dra hesten ut på tur før den fungerer omtrent optimalt innenfor banen. Og det er den eg ikkje heilt klarer å sette i ein fornuftig plass i hodet mitt. 

Det gir ingen mening i hodet mitt. Jeg elsker å ri turer i skogen, rusle rundt på lange tøyler på de stiene som faller seg litt, la hesten løpe der det er underlag til det, gå gjennom kratt og bekk og klatre i ulendt terreng, osv osv. Det er mye trening i bare det. Det kan en hest klare uten å noensinne har blitt ridd på banen i sitt liv. 

  • Liker 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du trenger altså en ny omgangskrets, wtf. Har hesten innstallert start, brems og sving, så er det bare å ri ut. Man får sååå mye gratis av å ri på tur. Spesielt med en ung hest. De trenger bygge opp fremdrift, utholdenhet, styrke og selvtillit, og der er tur helt supert! Min gikk nesten bare på tur i de første 1,5 årene som ridehest før vi gjorde stort mer. Hun  har idag en helt utrolig god grunnkondisjon og god selvtillit på tur. Det har tatt tid å bygge opp, men det er enklere mens de er unge og mer formbare. Man legger grunnlaget for fremtiden, tross alt! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg bruker tur mest for å bygge opp kondisjon og gi avveksling. Jo yngre/ mer uferdig jo mer må de ha av det for å holde motivasjon på topp. 

 

Samtidig er det nå litt opp til hver rytter og hest, hvis den ene eller den andre er veldig nervøs på tur kan det være hensiktsmessig i perioder å begrense det så man ikke trigger vonde følelser og fluktadferd. 

  • Liker 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...