Jump to content

Grovfôr 2019


Issa
 Share

Recommended Posts

6,25 er vanlig pris her, og har vært det i mange år.

 

Jeg har fast leverandør, og er prioritert med mine 5 tonn tørrhøy årlig. 

 

Er aldri usikker på hva 31.250 kr av feriepengene våre skal gå til 😂

Link to comment
Share on other sites

Vi har visst fått skaffet høy til å holde våre hester til november neste år, så da kan man senke skuldrene litt etter fjoråret. Heldigvis er høyprisene lenger sør på kontinentet litt annerledes og det er rundt 1kr kiloen der. Ikke veldig lik størrelse på ballene da, så noen mer noen mindre. 30 euro stk for rundt 320kg rundballer. 

Link to comment
Share on other sites

I fjor fikk vi 21 baller på 1. slåtta, kontra 74 i år. Normalt ligger det på rundt 70. Veldig bra! Vi er fornøyd selv om de er litt våte. 

 

Hersjer og lager høy av restene som ligger på markene i år ☺️ Vurderer å få kjøpt litt tørrhøy å ha i bakhånd just in case uansett, kjekt å ha dersom behovet skulle melde seg.

Link to comment
Share on other sites

Prisene vil nok dessverre ligge høyt til evnt. markedet jevner seg ut og folk får mer konkurranse, da vil de nok måtte prise noe lavere for å få solgt. Tipper jeg, men man vet jo aldri.. Glad vi får høyensilage til 2,50 kr/kg inkl. mva på stallen, kjenner jeg 😅 Håper årets blir bra bare. Heller for svakt enn for kraftig, lettere å supplere med kraftfôr enn å få et grovfôr som er så kraftig at jeg må skaffe mitt eget.

Link to comment
Share on other sites

Og jeg trenger heldigvis ikke høy for uti september så .. men har allerede bestilt så kanskje han har satt prisen allerede :lol: Håper også det blir bra. Kvaliteten blir nok bedre enn i fjor, jeg har foret på alt fra kort kutt med stein i (og passe næringsfattig) til laaange rare strå med mye næring. Alt fra samme jorde. Men de slapp å sulte da. 

Link to comment
Share on other sites

Jeg har også holdt av uten å høre om pris. 🤪😜 Men han pleier være real, da. For min del er analysen mer spenningsmoment enn prisen. 

 

Lurer på å kjøpe inn litt tørrhøy også. Hadde det første året, og av en eller annen grunn mugner det på låven vår. 😟 Antakelig for høy luftfuktighet deler av året, Det er en sånn luftig låve med enkeltpanel sånn at det lufter gjennom, så luftfuktigheten inne blir jo som ute. Og på ett eller annet tidspunkt fikk alt tørrhøyet svarte muggprikker på det ytterste laget, altså det som var ut mot luft. Inni ballene var det helt fint, og de som lå under/bak andre baller var helt fint. Så lurer på å eksperimentere litt med noen få baller, og å pakke de inn i f eks fiberduk sånn at de ikke er direkte mot luften. God idé? Dårlig? Bør jeg bare holde meg til ensilasje? 

 

Hører med til historien at den ene hesten er litt ustabil i magen på ensilasje og kanskje hadde hatt godt av en kg eller to med tørrhøy om dagen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ok, da har jeg fått analysene mine, og jeg ble litt skuffet over H4...

Hva tenker dere ellers her? Den siste er tørrere enn hva det står, for analysen ble tatt 2 dager før balling, så de er helt tørre de også.

 

20190715_221940.jpg

20190715_221923.jpg

Link to comment
Share on other sites

Den øverste syns jeg så fin ut? Lite sukker og greit med proteiner? Den nederste er innafor på sukker og litt lite proteiner men også helt grei? Den tjukke vil jo ha godt av dette foret i vinter da 😆 vet ikke hvor godt en mindre nøysom hest lever på kun h4 men det finnes jo tilleggsfor even tkjøpe noen baller av h2 å gi i tillegg? 

Link to comment
Share on other sites

Er fryktelig spent på fôret vårt i år. Vi fikk regn på det, det har aldri skjedd før så jeg er nesten litt smånervøs for om det kan være ødelagt. Bonden sier nei, han mener på at vi bare kan ende opp med litt mindre næringsrikt høy i år. Det ble slått og lagt ut til tørk en dag, så kom det skikkelig skikkelig øsregn og det ble ranka sammen igjen til regnet ga seg etter nesten to dager. Så ble det spredt ut igjen, vendt i og tørka i tre nye dager før det ble pakka.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ser prisene gikk ned til det normale i løpet av sensommeren og høsten ☺️ fint! Betalte normal pris for mitt, men bonden min har kjørt ca samme pris hvert år. Mye bedre kvalitet på det i år da. Passe med proteiner og veldig friskt og duftende. 

  • Liker 1
Link to comment
Share on other sites

prøver igjen :P uff >.<

har to hester en årings hoppe og en vallak på 14år i lite trening men skal trenes opp sakte igjen.

Dette er høyet på stallen :) prøver å legge det inn her: http://apps.novasoft.se/webfoder2/

men er forvirret :P Noen som har brukt den før og vet hva som skal fylles ut på mj/kg foder og smeltbart råprotein? er det den første, fordøyelig protein på 27 g/kg ?

 

Er det vanlig å gi høy som er fra året før? fikk nemlig tilsent to analyser en fra 2018 og  fra 2019. 

 

Tusen takk for svar:) Intressange greier men føler meg litt lost nå :P

71209934_520996111792447_548351192078483456_n.jpg

Edited by Milana
Blir litt forvirret av meg selv :P
Link to comment
Share on other sites

Mj/kg er H2 altså 0,6 (feh/kg) hvis jeg husker riktig. Smeltbart protein er fordøyelig protein feh altså 54.

Er ganske vanlig å bruke opp høyet fra året før, før man går på årets ja, i hvert fall gjør jeg det. Har ikke råd til å kaste fullt brukbart høy :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hallo! Skal hjelpe noen å lage forplan, men vi sliter litt med å tyde analysen. 😂 Noen som kan hjelpe meg? 😊 

 

Er jeg helt på tur som tenker dette? 

 

Tørstoff 65%

Feh/kg ts: 0,64 (H2?) 

Fordøyelig råprotein hest: 72 (g/kg ts? eller feh? ) 

Sukker kg/ts(?): 112

 

Træstof er vell trevler.

Men hvor er fiber? Fordøyelig NDF? (%) 44,5? Hva blir det isåfall i g/kg ts. Eller må jeg vite det for utregning? (EDIT; jeg er blind, så den nå. 😂)

 

Det jeg sliter mest med er forkortningene jeg ikke er vandt med og om tallene er pr kg/ts eller om jeg har misforstått oppsettet deres. 

IMG_20200122_085410.jpg.4464c2c329a6737a6dde608149da5e8d.jpg
EDIT: OM jeg har forstått analysen riktig så tror jeg 8,4kg av dette skal passe til ei lita islandshest hoppe på stall, blir et lite underskudd på protein da, men det løses jo med kraftfôr som hun uansett får litt av. La meg på 5,5kg TS i døgnet pga H klasse og sukker. 

 

 

Edited by IceRyder
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Fått analysen av høyet nå,og det er litt lite protein (47 g/kg TS). Jeg får dekt ptoteinbehovet om jeg øker litt på høy og kraftfôr, men driver jo og bygger opp hesten etter sykdom der han tapte seg en del,særlig i muskekatur. Vurderer derfor soyapellets en periode,men ble usikker på om det er bortkastet når jeg kan dekke opp akkurat  med det jeg har. Noen erfaring med lignende tilfeller? Hjelper den ekstra proteinboosten?

Link to comment
Share on other sites

Den hjelper absolutt. Supplerer med det til hingsten og k fikk det også for å bygge muskler. D får lusernehakk for han ble tynn etter juleferien på Bjerke 😅 (forstpppet i ei uke). Han tåler ikke pellets så godt. 

Syns det er greit å få opp muskelmassen litt uten å få på plass en vom som mye næringsfattig høy kan gi. 

Link to comment
Share on other sites

Mine er ikke sååå glad i Lucernepellets. De spiser det i nøden etter høyet. Hakket derimot ser jeg D drive og fiske ut av suppa si, det ligger på toppen 😂 utrolig grisete og mye lyd. Må filme han en dag. Suppa drikker de litt sånn inni mellom ser det ut som. Jeg står sjeldent og ser særlig lenge på dem på kvelden 🙈 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...