Jump to content

smaaen

Medlem
 • Content Count

  4,291
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  67

smaaen last won the day on July 21

smaaen had the most liked content!

Community Reputation

8,640

About smaaen

 • Rank
  Innridd
 • Birthday May 23

Contact Methods

 • Website URL
  http://sbjolseth.wordpress.com

Profile Information

 • Kjønn
  f
 • Fra
  Oslo
 • Hesterase
  Lusitano
 • Gren
  Dressur og riddersport

Recent Profile Visitors

1,846 profile views
 1. smaaen

  Bevare man

  den funka ikke noe bedre enn noe annet her. men holdt ikke så lenge da flasken knuste og jeg orket ikke bruke bøtta jeg reddet mesteparten i
 2. smaaen

  Bevare man

  benzyl benzoate var det.
 3. smaaen

  Bevare man

  Husk at fletter også kan klø i seg selv. Hilsen en med langt hår som nesten daglig har det i flette. Er fletten i tillegg stram og håret litt fett resulterer det veldig fort i hodepine. Jeg vet mange har god effekt av fletting altså, bare litt å ha med i beregningen.
 4. smaaen

  Bevare man

  Har forresten den som jeg aldri husker hva heter men som @Hrimbakur alltid anbefaler, dersom jeg ser hesten klør seg eller tegn til å ha klødd seg. Men jeg har innsett at jeg har en hest med fjon til man...
 5. smaaen

  Bevare man

  Jeg har gitt opp
 6. smaaen

  Dressurprat

  Jeg ville jo aldri brukt utvendig sjenkel til å flytte på skuldrene uansett da jeg ser det som lite hensiktsmessig, jeg skal ikke si det ikke fungerer såpass har jeg lært av ridningen, men slik jeg ser det for meg vil det være mye mer effektivt slik jeg flytter på skuldrene i dag. I det siste eksempelet ville jeg også heller flyttet utvendig skulder og fått plassert skuldrene korrekt fremfor bakbeina for å få bøyningen korrekt igjen. Med korrekt bøyning, vil hesten løfte seg bedre og vekten kommer av innvendig skulder av seg selv. De eneste gangene jeg bruker innvendig tøyle er i løftende tøyletak for å korrigere stillningen, skuldrene korrigerer jeg kun med utvendig indirekte tøyle. Ramler innvendig skulder og brystkasse for langt inn, rir jeg heller mer bøyning for å få det på plass, for så å gå tilbake til bøyningen jeg ønsket. Feks i versade rir jeg da heller over i en 4 spors veldig tverrgående versade, for så å legge til et lite aspekt av travér (ikke øvelsen, men hjelperne) for å gjøre om versaden til en trespors igjen.
 7. Enig med @LisaFi Det er dessverre litt av problemet med å være forrytter og årsaken til at sist jeg forsøkte holdt jeg ut i 1,5 mnd før jeg bestemte meg for å kjøpe egen hest igjen. Ikke fordi eier var slem eller utnyttet hesten, men fordi jeg ville ha kontroll over treningsregime osv. Det er veldig vanskelig å være forrytter når man ikke er helt på nett med eier, og det er eier som har siste ord. Finn heller en hest og eier du kan samarbeide med og der dere er mer enige i hva som bør og skal gjøres med hesten.
 8. smaaen

  Dressurprat

  For meg høres dette litt ut som å kjøre en tanks. Gasser og har to spaker du drar i for å svinge, drar du i venstre spak, stopper den siden og høyre fortsetter og der med svinger rundt og vice versa. Det blir for meg for simpelt og ikke helt slik hester fungerer av min erfaring. Jeg liker jo heller ikke være forholdene på innvendig for at utvendig skal svinge seg rundt, da det vil veldig lett bli innvendig tilbake og forkorte innsiden. Og om skulderen går ut, så blir jo det stort sett bare økende om man tar forholdning på innvendig tøyle. Dytter man på med mer sjenkel så vil jo også det føre til at den går mer ut gjennom utvendig. Jeg bruker også sjenklene for å be om mer bakbein, så bestemmer setet mitt hvilken retning det skal gå og i kombinasjon med hvilken bøyning. Jeg bruker oversjenkelen dersom det er ribbena som tyter ut(til innsiden), ikke skulderen ut til utsiden. Dersom skulderen ikke er nok med bruker jeg indirekte tøyle på skulderen og om ikke det fungerer godt nok, pirker jeg med pisken for å få riktig reaksjon for den indirekte tøylen.
 9. smaaen

  Dressurprat

  Njæ var to som var helt uavhengige av hverandre som stilte samme spørsmål. Hun ene tror jeg tenkte det ut selv og lurte om hun tenkte i riktige baner, hun andre hadde fått beskjed av en annen hun rir for. Som igjen trener for folk jeg kjenner veldig godt til, men aldri har hørt det blitt nevnt på den måten.
 10. smaaen

  Dressurprat

  Det jeg har hørt flere snakke om i det siste, er at de bruker utvendig oversjenkel for å flytte skulderen inn i versade. Og jeg klarer ikke helt se hvordan det fungerer. Det jeg kjenner mye på selv og har hatt flere diskusjoner og tenkt tilbake på hva jeg har lært av ulike instruktører med ulik bakgrunn, er at oversjenkelen løfter på en måte ryggen opp til setet mitt. Dvs om jeg bruker begge. Selv bruker jeg oversjenkelen på innsiden når jeg ønsker å runde hesten litt mer, løfte innvendig side litt mer opp til setet mitt, eller få mer bøyning. I en versade vil jeg bruke fortrinnsvis overkroppen (skuldre/navle) for å flytte skuldrene inn, dersom hesten går inn, faller inn med innvendig side, stiver av innvendig side, vil jeg bruke innvendig oversjenkel til å løfte og runde innvendig side. Det er første reaksjon. Når jeg bruker oversjenkelen vil jeg vri om benet litt og vri sporen ut og bort fra hesten, for å få mer trøkk i oversjenkelen og åpne hoften litt mer, om det ikke gir respons må jeg bruke sporen for å forsterke at "oi! ikke fall inn her". Men så langt det lar seg gjøre vil jeg unngå å bruke innvendig undersjenkel i versaden fordi det har lett for å sende rompa ut, i stedet for å flytte skulderen inn. Utvendig oversjenkel vil være tilbake for å støtte den bøyde formen jeg ønsker hesten i og jeg klarer ikke helt se hvordan den skal kunne fungere til å flytte noe som helst på utvendig skulder, eventuelt bruke den for å heve ryggen opp til setet, men da i kombinasjon med innvendig. Dersom jeg bruker utvendig oversjenkel for mye vil jeg jo ofte dra setet mitt litt ut, og dermed få vekten over utvendig side, som vil ødelegge for alt det andre jeg prøver å få til i øvelsen. Ikke at det ikke er mulig å bruke oversjenkelen uten å bli flyttet på, men det er allikevel så lett å bli dratt til utsiden at jeg vil unngå å gjøre ting som lettere drar meg til den siden
 11. smaaen

  Dressurprat

  Oversjenkel. Hvordan bruker dere denne i en versade? Har hatt flere diskusjoner om dette de siste ukene og er interessert i hva hvermansen gjør?
 12. smaaen

  Sommer 2019

  Mine har alltid blitt feite i august. Har holdt seg fint igjennom juli, når August kommer så eser de ut. Så egen erfaring tilsier å helst ikke gjøre det
 13. Vi har visst fått skaffet høy til å holde våre hester til november neste år, så da kan man senke skuldrene litt etter fjoråret. Heldigvis er høyprisene lenger sør på kontinentet litt annerledes og det er rundt 1kr kiloen der. Ikke veldig lik størrelse på ballene da, så noen mer noen mindre. 30 euro stk for rundt 320kg rundballer.
 14. Jeg brukte belegg + kopper før når hesten kløna mer og ikke alltid visste hvor han skulle sette beina. Aldri hatt noe problem med tråkk, spark eller stryk så nå har jeg ikke brukt belegg på et par år. Det eneste jeg ville brukt belegg på var i sprang for å beskytte senene i frambeina, eventuelt om jeg drev med feltritt eller maratonkjøring. Vi har 4 hester her som aldri går med belegg, men som går høyere øvelser stort sett hver dag, med mye samling. Vi rir korte intensive økter og det har aldri vært noe problem i så måte. Samme prinsippene de trener etter i feks Bückeburg der de og rir høy samling og korte økter, aldri belegg eller bandasjer.
 15. smaaen

  Dressurprat

  Jeg ser oftere at hester har problemer med å gå med bakparten på innsiden av sporet/traver, i galoppen, enn motsatt. Slik jeg rir er høyre sjenkel gir beskjed til høyre bak, venstre sjenkel venstre bak. Skal jeg fatte galopp starter den i utvendig bakbein, altså bruker jeg utvendig sjenkel for å gi beskjed til det beinet at det skal ta i litt mer, innvendig hofte gir beskjed om at vi skal opp i galopp i stedet for å gå i traver eller noe annet. Dessuten, alt som er morsomt i galopp gjøres i traver, halfpass, piruetter, passader osv... Kontragaloppen blir jo det samme, bare til utsiden så ser ikke hvordan det skal gi noe problem. MANGE hester sliter med å løpe for fort i galoppen, som oftest fordi de ikke klarer å bøy bakbeina og bære seg, fordi innvendig bakben er for langt innunder hesten og hesten mister balansen innover, så da har de bare to valg, løpe fortere, eller gjøre overgang til trav.
×
×
 • Create New...