Jump to content

smaaen

Medlem
 • Content Count

  4,475
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  79

smaaen last won the day on November 10

smaaen had the most liked content!

Community Reputation

8,919

About smaaen

 • Rank
  Innridd
 • Birthday May 23

Contact Methods

 • Website URL
  http://sbjolseth.wordpress.com

Profile Information

 • Kjønn
  f
 • Fra
  Oslo
 • Hesterase
  Lusitano
 • Gren
  Dressur og riddersport

Recent Profile Visitors

1,998 profile views
 1. smaaen

  Bitt-tråden

  Mitt problem da jeg startet på stangen var at jeg ikke fikk hesten nok opp i manken, så han la seg gjerne bak bittet. Men når jeg red han på trinsen gikk han bare i mot så jeg følte jeg var elendig rytter samme hva jeg gjorde. Så jeg endte med å bare gi faen i at han krølla seg og sette alle kluter til for å klare å løfte han opp i manken nok til at han kom ut av bakloddgangen, og når jeg fikk til det, så har jeg veldig sjeldent det problemet igjen. Alt det satt i hvordan jeg brukte setet og fikk løftet han nok opp i ryggen.
 2. smaaen

  Bitt-tråden

  Jupp, og det tror jeg er mye mer skadelig i lengden.
 3. smaaen

  Bitt-tråden

  Stangbittene er mer presise, så hesten reagerer mer kontant på det. Det er derfor de blir tolket som skarpe. Er du ustabil/hard på hånda på trinse vil hesten bare legge seg på, med mye mer kraft enn de noen gang ville funnet på å gjøre på stang. Derfor er jeg hellig overbevist om at stangen er "snillere" fordi alle forstår det mye bedre, og de fleste ryttere er livredde for å ta i det. Hadde alle vært like redde for å ta i et trinsebitt hadde verden vært et bedre sted for de fleste hestene.
 4. smaaen

  Bitt-tråden

  Min erfaring er at delte bitt er noe hestene ofte ikke liker veldig godt. Har og erfaring med at rette trinsebitt fort kan bli litt stumt, så vanskelig å si uten å se og kjenne på hesten. Noen kan fungere bedre på lockup bittene, mens andre er helt fine på rette, eller delte. Skal jeg gå for delt vil jeg heller gå for to enn tredelt. Hesten er svaret
 5. smaaen

  Bitt-tråden

  Jeg testet disse bittene.
 6. smaaen

  Sal-snikksnakk

  Det aller beste er nok timer i salen ja, eventuelt longeøkter med siststrening uten noe å holde i. Det var en grunn til at man før i tiden satt på hesten i årevis uten å få tøyler, slik at man utviklet et godt sete først og fremst, før man fikk lov å ri selv Ikke like lett i dag da veldig få har hester som fungerer til formålet. Men har man en hest som fungerer greit kan det hjelpe, at noen longerer og du kun jobber med setet uten å tenke på at hesten må frem og styres.
 7. Neo-derma har jeg brukt med god effekt på mugg. men da på enkle hester som ikke har slitt mye med det.
 8. smaaen

  Sal-snikksnakk

  Hun som eier den grønne salen har alt utstyr i grønt, så hun er den grønne
 9. smaaen

  Dressurprat

  Målet mitt er å ha en kontakt som er mer en vekt av tøylen helst, men siden det er indirekte og direkte bitt jeg bruker her må man jo nødvendigvis bruke litt ulik kontakt, men selv med et bitt som har en direkte funksjon ønsker jeg å ikke ha noe vekt i hånden. Jeg er langt fra perfekt, så det er vanskelig uansett bitt å få det helt slik jeg ønsker hele tiden, men det var markant forskjell i hestens reaksjon på de ulike bittene. På stangbittene, mest det akademiske, kunne jeg ta tøylen og få en reaksjon jeg ønsket (stillning som oftest, og tøylen på skuldra), mens trinsebittene gikk han veldig i mot. Sånn han går på det øverste til høyres gikk han jo ikke hele tiden, men det var den følelsen jeg satt med på det bittet. Jeg ønsker en selvbærende hest som er ærlig til kontakten, ikke går i mot hjelperne, hverken bitt, sete, sjenkel eller pisk. Den skal ikke lene seg på bittet, men holde seg selv. Helt konkret viser jeg bare hvordan disse ulike bittene fungere på min hest. Jeg vet mange hester er lik som han i reaksjonene, det ser jeg både når jeg underviser og ser andre ri på ulike bitt. Hestene er heldigvis (og litt frustrerende) individer så det er den enkelte hest som viser hva som er riktig for den. Det jeg synes det var ekstremt interessant hvordan hva slags type bitt virket inn på hvordan alle de andre hjelperne fungerte. Det var litt det samme vi oppdaget da vi testet renessansebitt, hvordan man fikk så veldig mye bedre tak i bakbeina på hestene på disse bittene, som de aller fleste mener er torturinstrumenter. Et bitt er ikke bare et bitt, og det er veldig forskjell på hva de ulike hestene trives med, og hva som er generelt ansett å være et "mildt" eller "skarpt" bitt er ikke alltid det hestene mener.
 10. smaaen

  Dressurprat

  Hadde et interessant lite eksperiment med hesten i går. Testet 4 ulike bitt i ca samme mønster, for å kjenne etter hva forskjellen i hesten på de ulike. Et tredelt fullsjekk bitt, akademisk kandar, baucher og kimblewick, to trinsebitt, to kandarbitt. Det var helt sykt forskjell på hvordan hesten responderte på de ulike hjelperne, ikke minst sete og sjenkel, særlig på trinse var det som om alle signaler bare hadde fått en demper på seg og jeg måtte jobbe mye mer for å få til de samme øvelsene.
 11. Hvordan vet de hvor jeg trenger støtte? og hvorfor skulle ryggstøtte være kjekt når man rir? Jeg vet at mine sitsfeil blir ikke spesielt bedret ved støtte i ryggen
 12. Ja årsaken til jeg la den i dressur da sprang , riddersport/hema, WE og sånt annet blir veldig annerledes og man nødvendigvis bør være flere på timen. Personlig liker jeg best 40-45 min tror jeg, da føler jeg at jeg får god nok tid til spørsmål og ri. Varmer opp noe, men ikke mye selv da jeg ser på det som en del av timen uansett. Når jeg selv underviser tenker jeg ofte at 30 min holder for mange, litt etter forholdene og hvordan vi får til ting. Jeg har vært borti en del som rir på time så den skal jo være en time lang, da er det gjerne med hester og ryttere som ikke klarer å ta inn 60 minutters økter uansett, så det trives jeg selv ikke med. Det er jo fint å kunne tilpasse til hva som behøves der og da, problemet med det er å holde et visst tidsskjema. Særlig når man er som meg og reiser fra sted til sted, eller man har full helgeclinic med avsatt tid, og man ikke kan skyve så mye utover den tiden man har.
 13. Hva foretrekker dere når dere får undervisning eller deltar på kurs. Å ri alene eller med flere på samme time? og foretrekker dere flere korte økter eller færre litt lengre, og hva er foretrukket lengde på undervisningen? Jeg underviser jo, samt arrangere en del treninger og det er utrolig mange som har ulike vaner så noen ganger er det litt vanskelig å legge opp. Hva tenker dere?
 14. smaaen

  Dekkentråden

  Det er jo ekstremt individuelt. Blir som den eldgamle diskusjonen mellom mannen og kona. Kona sier "det er kaldt her" mannen går til gradestokken og sier neida, det er 22 grader. Personlig gir jeg blanke f i HVA temperaturen er når jeg fryser. Hesten min feks trenger å ha det varmere enn de andre hestene på stallen. Han blir lett stiv og påvirket i ryggen av kulde.
 15. smaaen

  Sal-snikksnakk

  Jeg vil og tippe at du har litt korte stigbøyler for den type sal, det kombinert med litt mye klemming med knærne gjør nok at det gnager. Man kan si så mye man vil at stigbøylene skal være så og så lange, men om ikke kroppen er tilpasset lengden blir det fort vanskelig å slappe av med den lengden man eegentlig skal ha. I tillegg til det de andre sier ang om salen faktisk passer deg.
×
×
 • Create New...