Jump to content

Inemor

Medlem
 • Content Count

  141
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Inemor

 1. Jeg er generelt ikke en bastant person. Jeg har klare meninger, men jeg er alltid åpen for andre inspill og tanker. Det har skjedd at jeg har endret meninger, men i og med at de aldri har vært bastante i utgangspunktet, har jeg ikke følt at det har skjedd noen store meningsendringer hos meg de siste årene. Eneste bastante meningen jeg har, og som ikke har endet seg med tiden, er at vold og trusler aldri fungerer på sikt! Hverken på hester eller folk!
 2. Jeg låner gjerne bort mine til folk jeg kjenner, stoler på og som kan ri, er bare glad for at de blir brukt! Har en fast hestepasserordning med 2 jenter som kommer hver torsdag og i helger, og de får som regel velge fritt hvem de vil ri. Det er ingen spesielle beskjeder eller rare ting som gjelder hestene mine. De kan fint brukes av alle, og er både bedagelige og kloke individer som sjeldent lar seg hersje med på noen måte. De er og kose/turhester, hvor eneste ambisjon er at de skal få komme seg ut på tur! Jeg sjekker såklart ut folk før jeg sender de alene på tur. Har sett alt for mange skryte på seg ferdigheter de ikke har gjennom da jeg jobbet på et turhestesenter. Jeg er og opptatt av at kjemien stemmer godt mellom hest og rytter før jeg sende de til skogs på egenhånd. Her får de heller ikke ri alene, man skal alltid være minst to som rir. I starten er jeg med selv, så sender jeg de på egenhånd når de kjenner hestene og terrenget.
 3. Dimmbrá, islandshest, 6 år ved kjøp, 1995: 30.000 kr Elding, islandshest, 16 år ved kjøp. 1997: 15.000 kr Kolruni: selvalvet,sønn av Dimmbrá født 1999: 5000 i sprangavgift Anastasia, shettis/welsh blanding, 3 år ved kjøp 2005: 15.000 kr Lill Conny, shettis, 6 år, byttet inn med Anastasia 2006, solgt for 20.000 i 2008 Gledi, islandshest, 11 år (?) ved kjøp, 2008: 25.000 kr Evita, shettis, 18 år ved overtakelse, 2008: 0 kr Odin, dølehest, 18 år ved kjøp 2009: 20.000 kr Jane, tinker, 18 år ved kjøp 2010: 15.000 kr Forøverig er nok Evita som jeg fikk gratis den dyreste hesten jeg har hatt til nå! Snakker rundt 50.000 i behandlings- og veterinærutgifter de årene hun har vært her. :o
 4. Men ER noe faktisk bevist? Eller er det bare vi som trekker slutninger om hva en hest kan/ikke kan tenke og føle? I mange hundre år har man jo ment at dyr hverken har følelser eller sjel. Nå er vi jo kommet litt lengre enn dette, men jeg tror fortsatt vi har en lang vei å gå i hva en hest/et dyr faktisk kan tenke og føle. Jo mer jeg er med hestene mine, desto mer undrende blir jeg til deres komplekse og spesielle personlighet og følelsesregister. At en hest beviselig ikke kan være sjalu er for meg bare helt ufattelig, for her er de virkelig sjalu på hverandre til tider! Og at de kan ha en baktanke ved handlinger de gjør innimellom, det tror jeg også. Er dette virkelig bevist, så må jeg jo ta en runde med meg selv og spørre meg hvorfor jeg oppfatter slike ting når de ikke skal være der.
 5. Jeg bare lurer, hvilke følelser er det bevist at en hest ikke kan ha?
 6. Inemor

  Læringsteori

  Jeg klikkertrener under innlæring, men når singal/kommando sitter så slutter jeg. Kan og hente frem litt godbiter dersom hesten er umotivert for jobben som skal gjøres. Hestene her forstår klart forskjell, og jeg er sikker på at man kan kombinere mange typer trening og innlæring, det somer viktig er at man er klar på hva man har som mål, og at respekten og kommunikasjon er i fokus. Jeg er tilhenger av en genial metode, som jeg anbefaler alle andre også. Denne metoden heter KISS. KISS står for "Keep It Simple, Stupid"
 7. Tja...begynnende øyekatarr? Ville holdt øye med det og vasket det rent med øyeskyllevann
 8. Inemor

  Mugg

  Ja, men når huden er harde klumper av sprukken hud og mugg, må den fuktes for å få vekk klumpene og få gro bedre. Når de harde klumpene er borte, lar jeg det være og ser om det gror fint. Hvis ikke er det ny runde med vask og smøring.
 9. Inemor

  Ridebaneleie

  50 kr gangen her og
 10. Så spennende! Jeg ville helt klart vektlagt individ! Enorme hester kan fort virke skremmende, og små ponnier er det få som kan bruke, så jeg ville nok ikke hatt hester mindre enn type islandshest/lyngshest. Fjordinger er som regel helt knall i både lynne og størrelse. Aldersmessig ville jeg helt klart gått for voksne hester, heller gamle enn unge. De må ha livserfaringen og være trygg på å gjøre rette valg og følge lederen (deg). Hestene må og være vennlige og like andre dyr og folk. Sette pris på stell, kos og håndtering. Jeg ville økt nulltoleransen på sparking osv til å gjelde hele tiden, også hestene i mellom. Spesielt når det er mennesker inn i bildet, eks ri i rævva på hverandre, hente hestene ute i luftegården osv. I tillegg bør de være lettridde, med grei gass og god brems. For å finne slike hester, kan det nok hende du innimellom får inn noen som ikke passer optimalt. Noen sjanser må man ta, og man kan jo evt. selge igjen om det ikke skulle fungere med en hest. Mange samarbeider med steder som for eksempel har fjellridning om sommeren og setter vekk hestene om vinteren. Jeg tror og livskår, flokksammensetning og trivsel generelt har mye å si. En lykkelig hest er en snill hest. Når hesten selv føler seg tatt vare på både psykisk og fysisk, kan den ta vare på andre – både 2 og 4 beinte. Det så jeg utallige eksempler på i nord. Vi kunne få inn hester som var ”håpløse” bare for å se de forvandle seg til perfekte terapihester når de fikk leve godt og være hest. Eks. lyngshesten Rasken som både steilet, sparket og bet, men etter 1 år var den godmodige gamle gampen 5 barn kunne klatre på mens han hang midt på ridebanen med toppede ører og smør i øynene. Eller min Jane, som var full av issues og traumer, men etter en stund var alles favoritt på rideleir og gjorde alt man kunne finne på å be om – innen rimelighetens grenser.
 11. 2-300 kroner....det var ikke mye! Her ligger satsene fra rundt 800 kr per dag og opp, avhengig av størrelsen på stevnet. I tillegg får vi gratis mat og drikke samt kjøregodtgjørelse etter statens satser EDIT: også får vi dekket evt andre reiseutgifter, evt sponset reise, og overnatting er også gratis!
 12. Jeg synes ikke noe om det, aller helst bør dommeren være nærmere banen og ekvipasjene, og kunne ta inn med flere sanser enn kun synet inne i en bil. Som oftest står jeg selv utenfor bilen om det er "dømming i bil", men noen ganger når været virkelig er ufyselig, kan jeg være "gal" og sitte i bilen. Som regel benker jeg skriveren inn i bilen og sveiver ned vinduet. Har ikke så mye med å holde varmen å gjøre, men vær og føre generelt.
 13. Inne har de sagflis Ute har de flis og halm om jeg har
 14. Ta kontakt med Siv Hanche Olsen ja, hun er dyktig!!!
 15. Inemor

  Mugg

  Jeg sliter sykt med mugg på min tinker, det som har hjulpet best er å holde det luftig (fjerne hovskjegg og pels) og vaske ca annenhver dag med Ph 4 såpe for å deretter smøre inn med hibitane
 16. Har hatt behandler på hestene mine, men de har funnet pent lite av låsninger osv. Så ikke noe fast her, men ville nok brukt noen dersom hestene ga uttrykk for at de trenger noe. Sist jeg hadde behandling jobbet kiropraktor litt med låsninger i manke og rygg på shettisen som satt igjen fra da hun var ekstremt overvektig. Jeg vet og at ene hesten her har slitt med låsninger i skulderen, men ser ikke ut som det er noe problem per i dag. De andre er sjekket men er fine.
 17. Jeg har bandasjer, rensesaker, jod, saks, kremer, salver og noen poser med smertestillende.
 18. Jeg har alltid fått høre at jeg er "Penny" med hestene mine fra andre som driver med hest her jeg bor, og legger egentlig ikke så mye negativt i det. Jeg ser klart at det negative aspektet handler om naivitet, menneskeliggjøring og "jeg er best", men så lenge hesten har det bra, kan folk være så mye penny de vil for min del... Jeg blir kalt Penny fordi jeg eeeeelsker hestene mine, diller med de, suller, lar de gresse i hagen. Jeg setter de høyt og kaller de familiemedlemmer. Jeg respekterer at de er individer med egne meninger. De får kos og knus og masse godterier (frukt, fordi jeg jobber på skole som har frukt til overs). Ikker er jeg hard med de, og jeg holder de i live selv om de er gamle og har defekter. Ikke defekter som er smertefullt eller farlig, men et par av de har helt klart noen skavanker andre ville avlivet for siden hestene er gamle (20 år +). I tillegg er jeg dyretolk på hobbybasis, så da er jeg nok ekstra Penny for den grunn og Dog har jeg sjeldent hørt at hestene eeeeelsker eierne sine, det sier ikke mine til meg heller, og farger på dekken blåser de i. Men kloke, det er de!!!
 19. Vel, jeg er både enig og uenig! Jeg tror de fleste hester er dyktige på å tilpasse seg det miljøet de lever i, og at de fort vennes til med faste rutiner. Dersom man har en hest som er på boks fra den blir født, og den lærer at boksen er et trygt og trivelig sted, vil den nok uten tvil slappe godt av på boksen sin og kanskje sove godt også. Men jeg tror ikke en hest på boks er mindre på vakt enn en hest som er ute. Dette ligger så sterkt i hestene våre at det å ha de inne neppe forandrer så mye. Ikke minst tror jeg det vil være store, individuelle forskjeller på hva hester trives med. Flertallet hos meg trives uten tvil best ute om natten. Hester på utegang hviler vel ikke noe mer eller mindre enn en hest på boks, foredel er jo at de kan spre det ut slik det passer. Tryggheten flokken gir, og bevegelsesfriheten den har ute tror jeg og er betryggende faktorer som gjør at en utegangshest kan slappe av. Og hvis det er så trygt og trivelig på boksen, hvorfor maser de alltid på å få komme ut igjen? Forutsetningen er jo såklart at uteganshestene har fri og god tilgang til å kunne ligge tørt i ly for vær og vind, og at flokken inkluderer alle medlemmene av den slik at ingen holdes utenfor. Nettene kan utarte seg forskjellig både på boks og ute, det er varierende temperaturer, vær og lyder/lukter. Jeg ser klart at en boks i en stall vil skjerme hestene for mye, men på den andre siden, dersom en hest virkelig skulle bli redd, ville det nok vært bedre for den å kunne være ute, få løpt fra seg, søkt ly i flokken sin, enn å stå inne på et såpass trangt og avgrenset område som en boks faktisk er. Jeg ser det selv her når det f.eks er nyttårsaften. Hvis hestene har det så trygt på boksen, hvorfor vil de ut fra den da? Jeg har hatt både bokshester hver natt og utegangshester hver natt. Det er ingen forskjell i atferden deres på eks. en kveld som nyttårsaften. Alle er like ukomfortable inne når det smeller ute. Jeg skulle gjerne hatt de ute egentlig, men tør ikke pga faren for at raketter kan havne der de står, er en del som skyter opp rundt her. Hadde jeg bodd øde til, hadde de klart fått velge selv, og da hadde de nok valgt å være ute gitt. Er for øvrig helt enig med KatrineH om flokksammensenting og tryggheten flokken kan gi! Noen av mine hester vil gjerne inn om kvelden, og da får de såklart komme inn. Men så har jeg igjen noen som ikke vil inn for alt i verden! De er født ute i det fri, de er klart ukomfortable med å være inne. Den ene har og levd mange år på boks om natten før hun kom til meg. Men hun vil fortsatt kun være ute. Når hun er ute kan hun være blid og glad med halen full av flis fra utegangsteltet om morran, men inne er hun stiv som en stokk og ikke ligget i løpet av hele natten. Mens shettisen min er helt motsatt. Hun vil inn på boks og slappe av, tisse og spise i fred helst hver natt.
 20. Inemor

  Nesereim

  Jeg svarte Nei. Jeg bruker ikke noen form for neseremmer. For det første, så er det enda en reim å ta av og på, og ikke minst enda mer lær å holde i orden. For det andre er jeg ikke noe for å lukke munnen på hestene mine. De skal få ha sin bevegelsesfrihet i kjeften. For det tredje, er jeg en turrytter og rir hovedsakelig på slakke tøyler i alle gangarter. Blir pent lite gapeproblematikk av slikt… Men egentlig så lyver jeg litt, for jeg har en engelsk nesereim med ringer som jeg bruker når jeg tilvenner hester bitt. Den er dog temmelig slakk, og er lettere enn grime, kapsun etc., brukt mest for at hesten skal huske presset over nesen og overføre dette til bittet slik at jeg slipper å ta så hardt i hestemunnen med bitt. Men så fort hesten forstår bittets virkning, tar jeg den av. Dersom jeg rir med nesereim, noe som er mange år siden sist, er den slakk og ledig. En smekker nesereim kan være pent på noen hester, særlig om den har litt farge eller bling, eller begge deler. Nesereimer lukker hestens munn, det kan vel være positivt dersom man har en hest med munnproblem, bittproblem eller vil skjule feil på veien. Og det kan jo være lurt, spesielt i konkurransesammenheng. Men jeg tror alt for mange blir værende i nesereim-fase, og ikke løser problemet, men heller avfinner seg med at hesten trenger nesereim for å fungere optimalt. For meg kan nesereim forsvares som en nødløsning, ledd i utdanningen for å unngå uvaner og en visnings-hjelper, men ikke som en konstant løsning. Hester gaper ved ubehag, og det blir vel ikke mindre ubehagelig når man snurper munnen mer sammen skulle jeg tro. Jeg er og overbevist om at det må skape mer spenninger i hestens munn, som kanskje vil utgrene seg til kjeve og nakke Gnagsår pga stramme nesereimer er og noe jeg ser mye av på konkurransebanen nå som sommerpelsen er på plass. Ikke minst skaper det økt sjans for sår i hestens munn. De biter seg med lave, og får sår ved jekslene på de høye. Ekstra heldige er de som har fine kombinasjonsnesereimer. I tillegg er jo såklart alt som er stramt ubehagelig, tenk deg så følsom en liten mule er. Har dere sett skjelettet på hestehodet og hvor tynt det er nederst på nesebeinet? Der er ofte her den lave nesereima strammer. Det finnes andre løsninger for gapende hester enn å stramme nesereima så du får plass til to lusne fingertupper. Jeg brukte selv argumentet med at hesten min ikke var sterk nok enda til bæring i alle gangarter, og når jeg skulle jobbe henne trengte hun nesereim for å ikke gape seg vekk fra bittet. Mye enklere forklaring enn at jeg hadde for harde hender og ikke trente nok styrke med hesten min, ikke minst, at jeg krevde alt for mye. Reim på undersiden av bittet slik at det ikke ble dratt gjennom hestemunnen fikset mye av problemet om jeg skulle glemme meg i kravene og hendene mine. At bittet stabiliseres mer i munnen når man strammer den igjen skjønner jeg ikke. Suger ikke hesten bittet på plass selv? Men selv om jeg ikke bruker nesereim på hestene mine, og jeg ikke kan se så mye positivt med det, så må gjerne andre gjøre hva de synes er rett for dem! Det er ikke slik at jeg ugleser alle som eks. starter med nesereim når jeg er ute og dømmer. Da hadde jeg ikke vært noe annet enn ei sur og gammal hubro! Dersom man personlig synes nesereim er greit, så respekterer jeg det. Det viktigste er at hesten fungerer til sitt bruk, og at man ikke er urimelig med tanke på stramming og hva slags nesereimer man bruker. Dersom hesten og er glad, positiv og sårfri, så lider den neppe av å gå med nesereim.
 21. Det som er risikabelt er jo hvis det eks skjer et uhell! Vet om ei som satte hesten vekk på prøve for 14 dager ,etter en uke kom hesten hjem igjen. Grisehalt. Hadde satt seg fast i gjerdet. Da ville jo potensiell kjøper ikke ha hesten allikevel, og skaden var alvorlig. Hesten gikk ned fra 50.000 til gi-bort hest. Sure penger!!!
 22. For meg er det egentlig rivende likegyldig hvordan hesten min avlives, altså om det er med medisiner eller bolting. Begge deler går fort og hesten dør. Har vært med på begge deler, har bestilt nødslakt til de som trengte det, og avlivning ved sykdom - da var venekateteret allerede på plass. Det viktigste er å kunne ta en rett avgjørelse på at hesten skal få slippe å lide mer enn nødvendig. Om jeg KAN velge, ville jeg nok valgt bolting her hjemme for at så kadaverbilen kommer og henter. Hjemme er de trygge og glade.
 23. Jeg løser det dårlig, jeg gir hesten fri
×
×
 • Create New...