Jump to content

KjerstiM

Medlem
 • Content Count

  147
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

106

About KjerstiM

 • Rank
  Føll

Recent Profile Visitors

356 profile views
 1. KjerstiM

  Welsh

  Akkurat som kaldblodstraveren som jo også er en sportshest.
 2. KjerstiM

  Welsh

  Jeg tar på meg skylden først som sist. Jeg ramler (dessverre) ut rett som det er. Og glem "avlsspråk". Det var bare et ord som ga mening for meg akkurat når jeg skrev det men ser at det ble feil. Det hører til den delen av meg som ramler ut. 1) Jeg er enig med deg ( ) og hadde vært langt sikrere i påstandene mine dersom wpcs sa at welsh defineres som varmblodig type. Det finnes drøssevis av nettsider som beskriver welsh som varmblodig men jeg skulle likt å vite hva foreningen mener som en "ordentlig" dokumentasjon. Jeg har sendt dem en mail i håp om å få ro i sjela.. 2) (Prøver å holde tunga rett i munnen-) Jeg tenker på varmblodig og kaldblodig som typebetegnelser, ikke raser. Welsh er en rase av varmblodig type på lik linje med sportsponni. 3) Og argumentet for at welsh er en varmblodig type er at det har blitt blandet inn fullblods (og varmblodige raser..) for å skape en ridetype/ sportshest heller enn den opprinnelige gårdshesten. Når og hvorfor foredlingen startet står det om her: http://www.epicfarmct.com/welsh-history.html Så forskjellen- sånn jeg ser det- er at de kaldblodige rasene er de opprinnelige arbeidshestene hvor avlsarbeidet har vært og fortsatt er rettet mot en annen type bruk enn de varmblodige.
 3. KjerstiM

  Welsh

  1) Så hvis en raseorganisasjon gjennom flere tiår har avlet noe de beskriver som varmblodig type må man godta den betegnelsen? Rett skal være rett, jeg finner ikke noe på raseorganisasjonens side som sier noe om dette. Men hvis de (etterhvert) hevder at welsh er varmblodig, vil du fortsatt være uenig? 2) Avlsplanene spesifisere kanskje ikke varm/ kald, men så er det ikke heller snakk om raser i den forstand. Heller typer som sier noe om (tenkt) bruksområde. For min del er "bedre" eller "dårligere" irrelevant, jeg forsøker fortsatt å argumentere for at welsh anses som varmblodig type.. hvis du ikke mener det har noe med saken å gjøre er jeg usikker på hva vi egentlig snakker om. 3) Jeg skrev ikke at de "kan brukes til sport" men at de er avlet for å hevde seg/ utmerke seg i sport. Kaldblodshester- i vid forstand- er i utgangspunktet avlet som arbeidshester. Å sammenligne raser utseendemessig blir egentlig helt feil, det er jo det opprinnelige bruksområdet/ hva de respektive rasene er avlet til/ for som egentlig definerer typen. Som f.eks fullblods og varmblodstraver. Satt ved siden av hverandre kan de være helt like men det endrer ikke på hva de er avlet for og at de er totalt forskjellige. Det samme vil gjelde f.eks welsh og døl.
 4. KjerstiM

  Welsh

  1) Fordi det er en uønsket blanding? Ta Karolinerhest isteden da, eller en hvilken som helst mix av varm og kald. Poenget var om man skal kalle det noe- enten kald eller varm siden det er de begrepene vi har å forholde oss til- så vil ikke en slik kryssing være en "fullgod kald". 2) Det er vel i hovedsak i avlssammenheng det er behov for å skille mellom full-, kald- og varmblods? 3) Argumentet går mer på bruksområdet i høye klasser, altså hvordan welsh hevder seg på høyt nivå som sportsponni. Og siden en av definisjonene på varmblodig er at de er sportshester/ raser fremavlet mtp sport er det vel et legitimt argument. Angående sportsponni så er det kun de nevnte rasene Julnil la ut som er godkjente. Selv om "kaldblods" ikke står spesifisert vil en slik kryssing aldri være en godkjent (få plass i avlsregisteret) blanding.
 5. KjerstiM

  Welsh

  Det er ihvertfall ett av argumentene som benyttes i beskrivelsen av "varmblodig". Mens dette med kald og varm er ikke noe man kan avle seg så lett til og fra, uten sterk innblanding av hest av motsatt type (f.eks. engelsk fullblod, som i bunnen er krysning av araberhingster og lokale engelske (kaldblodige?) hopper, den gangen på 1600-tallet). (Beklager, finner ingen quotefunksjon for oppdeling av sitater) Men nå er jo welsh sterkt preget av diverse full- og varmblodsblod og nettopp dette er hovedargumentet for varmblodsbetegnelsen. Når man bevisst benytter full-/ varmblodshest i avlen for å fremme visse egenskaper sitter man ikke igjen med en kaldblods. Hva skal man kalle en fjording/ fullblodsblanding? For meg går kald/varm som sagt på mengde pels og hårvekst, type hud og slike ting. Altså hva slags klima den er laget for å klare seg i. Og det er det mange som er enige i men på avlsspråket (kan man kalle det dèt? Avlsspråk..?) stemmer det jo ikke. Hvor beskrives welsh som beste ride- og kjørehesten i verden? Aldri hørt den beskrivelsen før, men kan forsåvidt se at enkelte kan mene det. Aner ikke opprinnelsen til påstanden men den finnes (selvsagt ) hos alle welshorganisasjonene. Mener du at siden den er den beste "ride- og kjørehesten i verden", så kan den ikke være kaldblodig? I så fall tolker jeg det som litt fornærmende for de kaldblodige rasene. Fjordhesten er forøvrig like allsidig, bare ikke like mye brukt i konkurranser ute i den store verden (enda ), er den også en varmblodshest da eller? Jeg mener egentlig fint lite, dette er ingen personlig greie for meg og jeg siterer bare det jeg finner i rasebeskrivelser og det som omtaler welsh som varmblodig. Om jeg skulle mene noe må det være at man ikke skulle kvittet seg med halvblodsbetegnelsen på individer med fullblodsinnslag. Diskusjonen om allsidigheten til de norske rasene holder jeg meg også unna da det nettopp fort kan oppfattes fornærmende.
 6. KjerstiM

  Welsh

  Ok, prøv å snu på det da. Hvordan vil du/ dere definere en varmblodshest temperamentmessig/ ridemessig? Hvis man ser bort fra hårvekst og kroppsbygning. Siden man ikke skal skue hunden på hårene. Det er nok ikke helt uten grunn at welsh beskrives som "den beste ride- og kjørehesten i verden".. selv om selvsagt alle ikke vil være enige, man har da personlige preferanser. Men beskrivelsen sier allikevel noe om allsidigheten og ikke minst kapasiteten i konkurranseøyemed. Welsh er en sportsponni med naturlig anlegg for høye klasser i alle grener.
 7. KjerstiM

  Welsh

  Welsh hevder seg godt i høyere klasser så sånn sett er ikke definisjonen uriktig. Men igjen, det er nok helst innblandingen av fullblods som gjør at welsh defineres som varmblodig. Jeg er helt enig i at de utseendemessig ser mer ut som kaldblods men der stopper som regel også likheten, temperamentet er definitivt "varmt". Men nå er jeg egentlig litt inhabil. Så i forhold til hvordan blodtemperatur vurderes "der ute": Hot-blood: Quick, light-boned horses that developed largely from Arabian and Barb bloodlines. These horses are generally volatile in temperament. Cold-blood: Heavy draft horses that developed in the cold Northern European climate. These breeds are generally known for their calm, even temperaments. Warm-blood: Ancestry is a mixture of hot-blood and cold-blood breeds. They tend to have manageable energy, with temperaments somewhere between hot-bloods and cold-bloods.
 8. KjerstiM

  Welsh

  Hvorfor det? Jeg tror det er bare her på berget noen definerer den som dèt. Alt jeg finner på britiske (og amerikanske og andre land, men det britiske teller mest) sider beskriver den som varmblodig. Synes i grunn dette sier det greit; Warmbloods are multidisciplinary horses, being able to pull carts and work farms as well as compete in equestrian sports.
 9. KjerstiM

  Welsh

  Helt enig. Og ponni bør sees som en definisjon heller enn rase. Men i avlsplanen for (utenlandske) ponnier står det hvor høye de "skal" være og det er bare noen få som godkjennes hvis de er over ponnimål/ 148 cm. Welsh sec D har ingen øvre grense, samme med welsh partbred. Sportsponnihingster bør ikke overstige 155 cm mens hopper har grense på 148 cm. Så i utgangspunktet ønskes det at ponnirasene skal være nettopp ponnier.
 10. KjerstiM

  Welsh

  "Halvblods" blir jo ikke brukt lenger. Nå er det bare varm, kald og full. Synes det er litt dumt at halvblodsbetegnelsen forsvant jeg da.. Sitter og søker litt og fant en nettside fra rytter.no der det står at nordlandshest og islandshest er varmblodshester! Det var ihvertfall nytt for meg. "I Norden er bare to opprinnelige raser av varmblodshesten bevart – nordlandshesten (lyngshesten) og islandshesten. Nordlandshesten, eller lyngshesten, er en liten og spedbygd hest med stor utholdenhet, som vesentlig finnes i Nord-Norge. Hesten er rød, brun, svart eller skimlet." http://www.rytter.no/wp-content/uploads/2014/12/inndeling-av-hester.pdf
 11. KjerstiM

  Welsh

  Ja, varmblodsponni. Uten at jeg skal være veldig påståelig antar jeg det har med mengde varm-/ fullblodsinnslag? Welshponnier har i tillegg til araberblod også innslag av berber, fullblods og hackney (og også andre raser men disse er de som er mest benyttet). Før ville de kanskje blitt betegnet som halvblodsponnier heller enn varmblodsponnier..? Lenge siden dette ble diskutert på nevnte welshforum og nå snakker jeg egentlig bare utifra hukommelsen. Som dessverre ikke er til å stole på lenger. Skal kikke litt og se om jeg finner igjen noe av det som ble dratt fram.
 12. KjerstiM

  Welsh

  Welsh defineres som varm. Har ingen kilder akkurat nå, lå mye i welshforumet som dessverre ble stengt.. mye info/ kilder altså. Men det er i hovedsak araberinnslaget som er grunnen.
 13. Nå har vi ikke kledd hele veggen med plater, kun den nederste delen. Fronten er også bare en høyde. Mener platene er omtrent 130 cm brede. Tror det gikk med 5,5 plater, boksen er 3x4 meter. Men jeg hadde valgt et rimeligere alternativ til en større stall! Vurderte drikkekar men valgte bøtteløsning. Siden dyret konsekvent velter og/ eller driter i vannet har jeg satt bøtta på en hylle på utsiden av boksfronten.
 14. Prøvde å google selv for å finne illustrasjonsbilde uten hell.. har dessverre ingen brukbare bilder herfra. De er (lyse) grå, kjøpte dem på en lokal landbrukshandel. De har stort sett samme vareutvalg og leverandør som FK så mulig de er å få tak i der også? De burde ihvertfall vite hva det er og hvor man får tak i dem.
 15. Syns fjøsplater er helt topp jeg da. Solide, enkle å rengjøre og kjappe å montere. Dette var i eksisterende bygg (garasje), veggene er kledd med panel så vi har skrudd på platene på eksisterende vegg og satt opp en veldig enkel front og skrudd fast platene på denne. Åpen front med "vanlig" hengslet dør. Døra er også kledd med denne platen og blir ikke blytung. Vi kjøpte plastvarianten, ikke de noe tyngre sponplatene.
×
×
 • Create New...