Jump to content

Rips

Medlem
 • Content Count

  1,514
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Rips last won the day on March 8 2019

Rips had the most liked content!

Community Reputation

3,445

About Rips

 • Rank
  Innridd
 • Birthday 06/04/1985

Profile Information

 • Kjønn
  f
 • Fra
  Tønsberg
 • Hesterase
  Islandshest
 • Gren
  Gangart, tur

Recent Profile Visitors

848 profile views
 1. Rips

  Stigbøyler

  Acavallo opera! Virkelig elsker dem. De peker riktig vei, har bred plate og gir god støtte. Også synes jeg de fjærer sånn passelig.
 2. Effektivt! Da bidrar jeg i neste runde
 3. Og det er jo her både den ene og den andre rekrutterer fra, sånne der tilfeldighetene avgjør hvilken rase de ender opp med. Jeg har ingen problemer med å anbefale annet enn islandshest hvis ikke ønsket bruksområde er gangartsridning, evt tur. Skal man ha hest til sprang og dressur så anbefaler jeg ikke islandshest. Det gagner ikke rasen vår hvis ikke de som kjøper et eksemplar blir fornøyd med den til sitt bruksområde. Så et eksempel på det med ung jente som hang mye rundt islandshestene våre nede på hytta. Ble inspirert og kjøpte islandsk. Så kom hun hjem til sitt hestemiljø, der drev de med sprang og dressur, og ikke gangart. Hun fikk jo da hverken noe miljø med forbilder å strekke seg etter, og gangartene ble i veien når hun skulle ri dressur og sprang. Endte med at hun solgte og kjøpte kaldblods. Tror det var et bedre valg og på sett og vis er det jo synd hun aldri fikk noe tek på å ri islandshest og dermed fikk noen glede av det. Det hjelper ikke med god tølt, når rytteren vil ri dressur i 3 rene gangarter. Og det er sånt som gir vår rase et dårlig rykte. Smaken er som baken. Jeg tror både jeg, som ihuga islandsfan og en ihuga n/l (eller annen rase) f eks kan svare «lynne og gangarter» på hvorfor vi velger det være seg islandsk eller norsk - jeg tenker ekstra gangarter og lynne som passer meg, de tenker 3 rene gangarter og lynne som passer seg. Jeg har nok lettere for å slenge noe om n/l fordi jeg leser så vanvittig mye negativt fra den kanten om islandsk, det blir litt hakkekylling-prinsipp - behov for å hakke tilbake eller argumentere for hvorfor jeg mener de tar feil. Jeg starta med å skli ut/dytte tråden i denne retningen og kan godt si; beklager, det var dumt gjort. Jeg bare ser ikke hvorfor man skal sammenligne de to rasene, med argumentene over her som bakgrunn. Vil du ri gangart eller tur kan du velge islandsk, vil du ri sprang, dressur, kjøre, tur, ha en potet - velg norsk for da blir du trolig ikke fornøyd med gangarter som er i veien for det du vil gjøre. Vi rekrutterer kanskje fra samme folk, og det må vi jo få lov til når ikke hestekjøperen har noen sterke egne meninger om hva de vil ha/er åpne for det meste, og tilfeldighetene avgjør valget. Valget kan siden avgjøre om de elsker eller «hater» hesten de har valgt og da er det jo fint å anbefale rett ut fra de få preferansene de har. Da er ikke n/l «nesten en islandshest» hvis det er det de egentlig vil ha, og argumentet «de kan også tølte» er lureri. På samme måte som det er lureri å si at islandshesten er prima til sprang og dressur. Vi trenger faktisk rekruttering til islandshest også, det er ikke bare de norske som trenger selv om det er flere Islands på verdensbasis og ikke utrydningstruet. Miljøet i Norge trenger at flere kjøper islandsk. Så må vi også ha lov til å reklamere, men vi skal reklamere «fair» så ikke vi ender med at de selger igjen fordi det ble feil.
 4. Burde sikkert være det siste, og tro meg - jeg har sittet på fingrene mange ganger... Så datt frustrasjonen over det n/l dyret vi har, ut av meg i går. Sikkert dumt og denne diskusjonen burde nok holdt seg til hvorvidt den hesten i filmen tølter eller ikke. Og om at det kunne vært spennende og gentestet n/l for å se om de har tøltgenet.
 5. Har du sett hvordan n/l folket holder på inne på facebooksiden? Så det går begge veier. Jeg delte min erfaring med vår n/l hest og en rekke andre eksemplarer jeg har kjent. Og jeg har kjent mange. Definisjonen på godt lynne er vel ulik fra person til person. Jeg synes ikke den vi har skårer særlig høyt i lynne. Men mulig den hadde gjort det i n/l sammenheng? Den har gode egenskaper og. Alene, uten andre hester rundt, er den verdens tryggeste barnehest. Den er stødig i vogna. Hadde vært en alle tiders hest om man så bort fra nykkene. Jeg synes den har en vei å gå på eksteriør og bevegelser. Men tja, for mange betyr det ikke så mye så trenger ikke nødvendigvis være negativt. Lynnet på denne passer ikke meg. Når det lynnet er helt ok i n/l sammenheng så vet jeg at det ikke er sånn hest jeg ønsker meg.
 6. Trav - tølt - trav. Og den i midten er islandsk så det forklarer saken
 7. Er nok det ja... Er nok litt misunnelse ute og går fordi det menes at islandshesten «stjeler» hestekjøpere som kunne valgt norsk hest. Vi har jo en sånn. Den gleder meg ved å være en fin kjørehest, da liker jeg den nesten litt. Også minner den meg på hvor møkk den er i lynnet når den gjør nye spikk i ridning. Siste var nå på lørdag hvor den ut av det blå dro avgårde i galopp med fôrrytter, som er voksen, tøff, flink og balansert, mistet henne med hodet først, og sørget for at hun fikk en tur i ambulanse. En 13 år gammel hest bør ha slutta med sånt. Til tross for å være 2 pr og nr 1 i kvalitet, har den et elendig rideeksteriør med ingen hals og et salleie der man har flaks om man får en sal til å ligge. Den har stutte bevegelser. Elendig hovvinkel fra naturens side, som igjen fører til mye vondter i kroppen. Og ja, vi har prøvd second opinion fra andre hovslagere uten hell. Den er ekstremt sær med andre hester og nå tør vi ikke slippe den med andre lenger, når den har blitt eldre og full av seg selv og aldri jenker seg - med et unntak, men da fikk den så grisebank at jeg nesten synes synd på den. Den gir seg ikke selv om mottakeren av sparkesalvene «fryser» eller prøver å komme seg vekk. Den kunne aldri gått som turisthest på en trygg måte når den også synes den må sende noen salver mot andre hester også når det er folk rundt. Det er ikke et unikt dårlig eksemplar av rasen. Jeg har kjent mange nok som er like sære så jeg føler jeg har uttalelsesgrunnlag. Jeg orker ikke å ha en hest som er så steinhard i nøtta at jeg må kjøre beintøft nazi-regime hele tiden. Argumentet om at hard i nøtta gir et kaldt hode holder heller ikke (denne er forsåvidt redd når det passer den... Og tar da med glede disse galoppeskapadene). Min islandshest er også kald i hodet og trygg i det meste, men også mild nok (ufølsom for de som foretrekker de virkelig ville islandske, men mild nok for meg). Dyret er ikke salgbar har vi konkludert med, og blir her til sin død. Når enn det måtte bli holdt jeg på å si. Som sagt, ikke kødda i kjøringen enda, men vi er forberedt og kjører stangbitt. Men kjøringen gjør at vi kan forsvare å fôre på den. Så nei. De er ikke konkurrenter til islandshester i turistnæringen, ikke til 3-gjenger islandshester og ikke til førstegangs turhester. Med mindre man liker litt spenning i hverdagen og litt knall og fall, i kombinasjon med stutte gangarter. Avsporing gitt, men har holdt meg for god til å kommentere når n/l folk f eks poster slikt som Lars Monsen klippet og mener at det er sånn islandshesten er.
 8. Svarte deg i tråden på FB. Måtte søke på n/l siden og fant en video av såkalt tøltende n/l. Jeg er også lei av myten, og man ser jo sjelden eller aldri hverken bilde eller videobevis selv om folk hardnakket påstår det motsatte. Spør man, så får man ofte et angrepssvar i at de kan men de vil ikke ødelegge gangartene ved å bruke det. Heller tre rene gangarter enn 5 dårlige sies det. https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt/1999/NDHO04000599/avspiller Opptak fra 5.2.1999 og 06:45 ute i klippet kommer det etterhvert islending på n/l i en slags tølt. Hva tenker dere om tølten? Er det tølt?
 9. Er sykepleier i 2-delt turnus. Har også jobbet natt. Synes hest og turnusliv er en ypperlig kombinasjon! Korpshobbyen min er vanskeligere sånn fordi det er en hobby hvor det går utover andre mennesker hvis jeg har vakt og ikke kan møte, eller er bånnsliten og egentlig ikke orker så mye mer av folk den dagen. Når jeg har kveldsvakt får jeg ridd i dagslys og det er helt gull. Står på dugnadsstall og det funker ypperlig. Bare tilpasser mine dugnadsvakter med turnusen på jobb. Hest er deilig rekreasjon etter slitsomme dager. Legger opp treningen til hesten litt etter min vaktplan. Har en ambisjon om 5-6 økter i uka, og mixer litt til ift hvordan jeg jobber.
 10. Ja, de var ikke lette å feste... Fikk ikke på tølthester reimene, men prestigereimene gikk med litt jobb. Tar dem ikke av igjen for å si det sånn! Sånn sett er freejump sin festemekanisme en drøm i forhold. Men å ri med så fikk acavallo en bedre posisjon for meg enn freejumpsa. Synes heller ikke det var voldsomt forskjell på freejumps og vanlige islandske i komfort. Har bare lånt venninna mi sine noen ganger, hun elsker dem og ville overbevise meg. Jeg holdt på å si «velkommen til vår verden - endelig har dere også skjønt at det er bedre å ha stigbøyler som peker riktig vei» For det var nok større og bedre overgang for henne fra vanlige bøyler, enn for meg fra islandske:)
 11. Fått meg Acavallo opera. Første økt i dag. Tror jeg kan like dem:) Syndet og red i jogge/tursko, fikk godt grep og støtte selv med dem:) Gleder meg til å prøve mer. Prøvd freejumps og, men der synes jeg ikke det var særlig større komfort enn med de ordinære islandske. Foreløpig synes jeg opera er verdt noen kroner
 12. Er panelene på denne omtrent som på Geysir?
 13. Er det noen som tracker ridning på diverse apper? Jeg tracker på både Equliab og Endomondo. Har lastet ned Ztable, men ikke tatt den skikkelig i bruk. Synes det er lettvint og kjekt med sånne apper. Så slipper jeg treningsdagbok, men har grei oversikt. Også moro å se hvor man har ridd. Reiser litt rundt og da er det litt gøy å se tilbake:) Endomondo bruker jeg fordi jeg har hatt den i mange år og ikke klarer å kutte den. Equilab tar seg opp, og man kan logge forskjellige hester.
 14. Rips

  Sal-snikksnakk

  Skrev feil:) Får ikke sletta:)
 15. Rips

  Fagbrev i hest

  Gikk linja, men droppa fagbrevet og gikk for studiekompetanse. Tok faktisk agronom etter studiekompetanse. I dag har jeg skifta beite og er sykepleier. Men hest har jeg fortsatt. Naturbruk med hest var en morsom og slækk vei til studiekompetanse, men fikk litt sjokk etter 2 år med «lek» også rett på et en del tyngre påbyggingsår. Fagbrevet er dessverre lite verdt jobbmessig, men du trenger ikke bestemme deg for om du vil ta det eller studiekompetanse riktig enda;-) Du kan jo hoppe på og se hvor veien fører? Jeg var ambivalent, men angrer på ingen måte på at jeg droppa læretid og fagbrev;-) Med en høyskoleutdannelse har jeg bedre lønn og mer penger i dag, enn jeg ville hatt om jeg valgte annerledes. Ikke at sykepleie er fett betalt, men heller ikke helt elendig;-)
×
×
 • Create New...