Jump to content

TonjeS

Medlem
 • Content Count

  2,417
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

TonjeS last won the day on May 4

TonjeS had the most liked content!

Community Reputation

4,854

About TonjeS

 • Rank
  . . .
 • Birthday 23/12/1984

Profile Information

 • Fra
  Larvik
 • Gren
  Trav og kjøring

Recent Profile Visitors

5,764 profile views
 1. Det var faktisk ikke så dyrt som jeg fryktet, jeg husker ikke nøyaktig sum, men betalte rundt 6-7000 mener jeg. Det var inkl kjøring og konsultasjon. Jeg så jo for meg 15.000 +. Aner ikke om det dekkes av forsikring, ingenting blir dekket når man har løpshest, så jeg sjekket ikke en gang. Kanskje på ridehest?
 2. Kom på denne tråden, og tenkte å oppdatere med min erfaring etter denne behandlingen! Sommeren 2018 slet hesten min veldig med lufteveiene, sto og hev etter pusten selv ved vanlige joggeturer, og måtte skritte i 45 min for å få normal pust igjen. Måtte til slutt bare gi ham fri. Utover høsten og vinteren pustet han mer normalt, men hadde stadig tilbakevendende halsproblemer, snørring, overdreven pusting i perioder etc. Min ble aldri testet for IAD, men det ble antatt at han hadde det. Ved lysing i halsen så man mye slim og blærer. Han fikk da 15 sprøyter IRAP intramuskulært, og sommeren 2019 kunne vi trene som normalt igjen (før han ble skadet på høsten...). Nå snakker vi 2020, vi har hatt en veldig varm periode her nå, mye pollen i lufta, støver voldsomt i treningsløyper/luftegårder, og han har aldri vært bedre i kondisjon og luftveier. Etter behandlingen på vårparten 2019 så har vi (bank i bordet), så langt ikke hatt luftveisproblemer på ham, annet enn litt normal snørring. Startet løp på søndag, fire timer på transporten, det var varmt, støvete, han drakk dårlig, men blåste knapt da han kom ut av løpsbanen etter å ha sittet bom fast med alt av krefter igjen til en fin tredjeplass. To uker tidligere gjorde han comeback etter 8 mnd løpspause pga gaffelbåndskade, og da ble han grisekjørt med fra start (09, 7 første 500, for de som er kjent med travtider), så da fikk han naturlig nok melkesyre og stivnet til slutt, men selv da blåste han svært lite etter løpet. Og han har null problemer med å gå tøffe intervalløkter på sandstrekka hjemme på stallen. Det hadde jeg aldri trodd sommeren 2018! Det skal sies at han også er flyttet til uteboks nå, og står veldig mye ute på et stort område. Endringen i luftveiene kom uansett rett etter behandlingen, og så har vi vært heldige og fått tilrettelagt enda mer for ham etter det. Gir ingen tilskudd for luftveiene, og har aldri gjort det. Vannet høyet en kort periode, men var vanskelig å få til etter stallflytting. Står på stallpellets fortsatt, så lite støv i boksen, men naboboksen har kutterspon som støver veldig mye.
 3. Da er du i trygge hender som andre skriver ja. Han har ikke slitt spesifikt med skaden etterpå nei, selv om vi faktisk fikk avventende prognoser. Dette er en hest med mye helsetrøbbel, så vi har vært igjennom andre skader etterpå. Fikk uansett topp oppfølging på Romerike! Lykke til hvis du velger operasjon, jeg ville glatt valgt det på ny i hvert fall.
 4. Prognosene avhenger av hva de finner, men operasjonen er normalt enkel og grei. Hvor lang tid det tar før de kommer tilbake i full trening igjen, avhenger også av hva de finner. Jeg har operert to på denne måten, begge i framknær, begge var relativt raskt tilbake i full trening, selv om jeg akkurat nå ikke husker hvor mange måneder det gikk. Har bare positive erfaringer med inngrepet i hvert fall, den ene min ble helt bra og har startet løp etterpå (sjøgress, korsbånd- og bruskskade), den andre fikk dessverre problemer igjen og ble avlivet, men selve inngrepet var uproblematisk. (Han hadde bruskskade). Veldig fornøyd med Romerike hesteklinikk, der fikk jeg grundig journal med prognoser og opptreningsplan. Sto en periode i sykepaddock, før vi begynte å skritte, og deretter tok det derfra.
 5. Legg til deg gode rutiner hver gang du trener hesten, så er det lettere å fange opp hvis noe er galt. Ta tempen hver gang før trening, da lærer du deg normaltemperaturen, og oppdager det kjapt om den har forhøyet temp. I tillegg slipper hesten å bli trent med feber. Kjenn over beina, helst hver dag men alltid før trening, da finner du det med en gang det er avvik i hevelser eller forhøyet temp noe sted. Å ta pulsen på hesten er også smart. Enten med stetoskop eller pulsmåler. Finn normalpulsen til hesten din, de får gjerne forhøyet puls hvis de er syke. Følg også med på pust ved trening, puster den mer anstrengt enn vanlig? I tillegg til at man daglig sjekker avføring, nesebor, hold, pels og øyne. Jeg har disse rutinene, og for fire mnd siden oppdaget jeg det tvert at hesten min hadde en ørliten hevelse på gaffelbåndstammen v.f. Måtte peke på den til veterinæren som ikke så den med en gang, men joda, der var det en skade. Hadde jeg kjørt som planlagt den dagen (intervaller i sand), så hadde det raskt kunne blitt karriereslutt... I stedet ble han nå friskmeldt, etter kun fire mnd, med null tegn på skade ved ul. Gode rutiner er alfa omega. (og flinke hovslagere (jeg har byttet...), veterinærer og gjerne også alternative behandlere) Edit: Merk deg også om hesten endrer væremåte. Noen hester, men ikke alle, er flinke til å si fra selv hvis det er noe. Min blir litt gretten ved trening når det er noe galt feks. Lær deg også å hør hvor taktfast hesten er når den er frisk, da merker du det lettere når den får en halthet, og er urytmisk. Samme med å se hvordan den beveger seg til vanlig, begynner den å nikke litt med hodet, er mye stivere på den ene siden, eller drar på et bakbein kanskje? Da lønner det seg å ta en sjekk.
 6. TonjeS

  Dekkentråden

  Disc-front passer mye bedre til min smale varmblodstraver også! T-krok-fronten ble som et telt på ham i amigo bravo. Jeg har både hatt amigo bravo som tar inn vann, og de som ikke gjør det. Tror jeg var uheldig med de første jeg hadde. (Har forøvrig nå HW Amigo Hero ACY med hals, var redd det skulle være av dårlig kvalitet, men det er superlett, holder helt tett uansett ruskevær, og er like helt etter en sesongs bruk, hvor gampen står med to unghester ute. Kan anbefale det, sånn i tilfelle noen her har vurdert det. :))
 7. Den jeg hadde veide 180 kg med alt av seter på, og den dro min lille kaldblods sprettlett allerede som treåring, samme med den ene varmblodsen, som heller ikke er en stor type akkurat. Også i bakker, selv om jeg startet pent selvsagt. Viktig at de har godt feste når de skal trekke i bakker, jeg skodde mine med brodder bak. Maratonvogner har jo brems, så du får hjulpet dem nedover.
 8. Bruker bakbeinsbelegg når vi kjører fartslek, intervaller, hurtig og løp. Fort gjort å komme bortpå seg. Bruker ellers kne- og senebelegg evnt busser i samme situasjoner hvis hesten stryker/tråkker seg. Ellers bruker jeg så og si ikke belegg. Hadde nok brukt det i maraton, feltritt og sprang. Trente litt maraton, da brukte jeg belegg noen ganger; prof choice, eller feltrittsbelegg. Har brukt senebelegg under tommelongering på helt ferske og ubalanserte hester noen ganger. Plukker de av med en gang balansen begynner å komme på plass. Gidder ikke å sette på noe hvis det ikke er bruk for det.
 9. TonjeS

  Sommer 2019

  Har kun planene klare for den ene min, han har stått på grønt til og fra i godt over en måned nå. Har tre luftegårder/beiter som det har blitt rullert på; helårsluftegården med litt gress, en på ca et par-tre mål med mye gress, og et 40 mål beite. Han står sammen med to unghopper. Har vekslet mellom helårsluftegården og det lille beitet en periode nå, høyleverandøren skal nemlig slå førsteslåtten på 40 måls beitet, så da holdes de vekk der fram til da. Han skal la det være igjen et felt langsmed gjerdet hele veien med gress, så de slippes dit tvert han er ferdig, og skal stå der døgnet rundt så lenge været tilsier det. Alle tre luftegårdene/beitene er ved stallen, med topp treningsfasiliteter. Så lenge hestens helse tilsier det, så er planen å trene sommeren igjennom. (Men den helsa er ikke videre god for tiden... ) Edit for å legge til bilder: Helårsluftegården med litt gress: Det lille beitet: Storebeitet (ser bare toppen av det da):
 10. TonjeS

  Fluemaske

  Holder meg til Cashel-maska fortsatt jeg. Har bestilt inn inn nye til både mine og stalleiers hester. Sykt med fluer de få dagene det er sol nå... Cashel finnes jo i en haug av størrelser også.
 11. TonjeS

  Bitt-tråden

  Ja, er stubben ez-control jeg har. Min er også urolig i munnen, og kan legge seg på, men fungerer fint på dette bittet.
 12. TonjeS

  Utstyrstråden

  Er ikke det den smale til Walsh da?
 13. Ja, nå er absolutt verste perioden. Jeg har dessverre ikke fått sett 100% effekten ennå, har vært veldig mye kroppslig plunder på hesten så langt i år og dermed alt for mye fri. Har begynt å komme i gang igjen nå (og håper vi bare kan trene på nå framover...), og kjørte 12 km fartslek (dvs jogg og tempo med noen små spurter) i varmen i går. Nå støver det en del, pluss pollen etc, og han blåste litt da vi kom inn. Men innen vi var ferdigdusja pustet han som normalt, ikke som i fjor sommer da han måtte skrittes i 45 min etter en lett joggetur. Er foreløpig positiv, men ser det ordentlig først når han er i gang med intervaller i sanda/løp igjen. En travtrener her er så fornøyd med effekten det har hatt på hans to hester, at han faktisk har kjøpt en ny kapasitetshest som sliter med luftveiene for å gi den samme behandling (vet ikke om den har påvist astma).
 14. Mulig de har endret på rutinene siden vi var der sist også altså. Men er helt sikker på at vi tok av, for jeg husker at jeg bekymret meg for slitt hov, og om det var heldig å sko for nære operasjonen etterpå. Alltid noe å bekymre seg for.
 15. Ja, jeg fikk beskjed om å ta av skoa.
×
×
 • Create New...