Gå til innhold

smaaen

Medlem
 • Antall innlegg

  5 717
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  48

smaaen last won the day on June 23

smaaen had the most liked content!

Nettsamfunnsomdømme

7 818

Om smaaen

 • Rang
  Gamp
 • Bursdag May 23

Contact Methods

 • Website URL
  http://sbjolseth.wordpress.com

Profile Information

 • Kjønn:
  f
 • Fra
  Oslo
 • Hesterase:
  Lusitano
 • Gren:
  Dressur og riddersport

Nylige profilbesøk

1 522 profilvisninger
 1. smaaen

  Hest som grynter under trening

  Min gryter og stønner når han ligger nede og slapper av også 😆 mye lyd jah.
 2. smaaen

  Hest som grynter under trening

  Kom på at the golden boy også grynter når han må ta i, spesielt i mezair. Den er ikke helt etablert og han synes det er tungt. Selv vil han helst sprade rundt i en passage hele dagen 😛
 3. smaaen

  Hest som grynter under trening

  I utgangspunktet tenker jeg det er situasjonsbetinget, men jeg har to gryntere. Både Finorio og Max grynter når de gjør en øvelse som er tung for de. Finorio tror jeg er den største grynteren jeg kjenner, han grynter når han ruller seg, når han bæsjer, når han skvetter, når han prøver å løpe fra sprayflaska 🙄, så ja mange situasjoner. For min del virker det som han grynter når han må ta i skikkelig med magemusklene. Generelt under ridning er det en tilbakemelding for min del at nå er det veldig tungt for hesten og han må ta i skikkelig. Finorio for eksempel, han grynter når jeg rir carré med han, da i hjørnene som er det tunge. Når jeg startet å jobbe med å få på plass utvendig sjenkel gryntet han hver gang jeg krevde full fokus og «det beinet skal dit». Nå som vi har jobbet en del med dette, grynter han ikke like mye i disse situasjonene. Max derimot, grynter når han må ta i skikkelig i mezair arbeidet og man prøver å få til steg bakover, dette er supertungt for han, og da kommer gryntinga. Han pleide å grynte mer i galopparbeidet før, men etterhvert som han har blitt sterkere har gryntingen avtatt. Jeg tenker ikke at man har gått over grensen, men at dersom hesten grynter i en øvelse så er det tungt, og derfor gjør man det kort og gir hesten gode pauser. For min del ser jeg en nedgang i gryntingen etterhvert som hesten blir sterkere. Kan vise noen eksempler Her, typisk Finorio, jeg lærte fort at når han rullet seg så hører man det over hele stallområdet 😛 Her er det en hel haug små snutter av vårt galopparbeid, der hesten grynter nå og da. Snuttene er korte fordi arbeidet jeg gjør er kort, dette var vel alt jeg gjorde denne dagen. Her har han kommet langt i hva han synes er tungt og ikke, og det er kun noen ganger han grynter skikkelig. Tror det er første eller andre snutten hvor han grynter før han pruster, som for meg er en annen type grynting igjen. Denne videoen er fra tidligere i juni, så tidligere i prosessen jeg holder på med nå med galoppen til Finorio. Her hører man mye mer grynting fordi det var mye tyngre for han da. Her er mange snutter av max hvor man kan høre til og fra grynting, når han må ta i litt mer, men generelt en litt mindre anstrent grynting enn Finorio. Ogja, disse videoene er ganske messy, fordi setet mitt gir helt feil beskjeder og stakkars max gjør sitt beste for å følge og jeg må virkelig step up my game når jeg rir han.
 4. smaaen

  Salmonellautbrudd, berørt? Ikke?

  Det er nok litt både og med hestefolk. Jeg føler mange tar feks kverke på alvor, men at det er så hemmelighold og ingen skal få vite hvem som er smittet eller i karantene. I tillegg til folk som rett og slett ikke skjønner (eller bryr seg?) om smittefarlig sykdommer. Noen er mer opptatt av kvalifiseringsstevner osv.
 5. smaaen

  Salmonellautbrudd, berørt? Ikke?

  Jepp, like tafatte ved kverke.
 6. smaaen

  Unghest og sporer

  Bruker kun crops jeg, altså kvist. De er ikke spesielt tunge. Men da er det vel bare meg det plager.
 7. smaaen

  Unghest og sporer

  Sånn som du holder den på bildet der så vil jo ikke håndleddet være i riktig vinkel og dermed vil jo det påvirke kontakten noe? Eller det gjør det med meg da, jeg synes det blir for stumt, derfor prøver jeg å unngå det.
 8. smaaen

  Salmonellautbrudd, berørt? Ikke?

  Folk sier man ikke skal bli hysteriske, men for meg som kommer fra utlandet for å gjøre småting som behandling/undervisning her og der så er det fint med liste. Jeg skulle egentlig til Nimus sin stall, der to har vært på en av stallene som er båndlagte, men fordi det var så usikkert dro jeg ikke og det er jeg glad for nå. Det er ikke bare av nyskjerrighet man vil vite hvor det er berørte staller
 9. smaaen

  Unghest og sporer

  Ah ja det er sånn jeg har det med doble og enkle tøyler og hvorfor jeg synes pisk blir feil og rart uansett når jeg rir med tohåndsfatning. Går derfor ofte over til en hånds om jeg må ri med pisk.
 10. smaaen

  Unghest og sporer

  Hvordan blir det forskjellig med doble tøyler? Jeg har ikke noe i mot å ri med pisk, men jeg er fullt inneforstått med at det påvirker hånden min og kontakten til bittet og derfor vil prøve å unngå å ri med den i hånden jeg har tøylen i.
 11. smaaen

  Unghest og sporer

  Men blir ikke da vinkelen i håndleddet veldig rar?
 12. smaaen

  Unghest og sporer

  Ja, som seg hør og bør. En pisk skal være et hjelpemiddel, ikke slagvåpen, dessverre ikke alle som har fått med seg det
 13. smaaen

  Unghest og sporer

  Hesten ser pisken, den ser ikke sporene. Noen hester må også desensitiviseres for å ha beina rundt seg.
 14. smaaen

  Unghest og sporer

  Nei, men nå tenkte jeg mest på i toppsporten i dressur, ikke den gjengse hobbyrytter. Der ser man mer urolige ben enn den rytmiske kakkinga som noen ser ut til å legge til seg som vane, eller hesten er så vant til det at de må gjøre det for å få den nok frem, jeg vet ikke. Jeg er definitivt for å ri for å ordne opp i problemer, men har man feks så urolig armer at man ikke klarer å trave uten å nøkke tøylene opp og ned så hesten tydelig blir irritert av det, ja da må man nesten begynne et annet sted enn på et levende vesen tenker nå jeg. Eventuelt ta sitstimer der man ikke holder i tøylene for eksempel. Noen hester bryr seg heller ikke om det, igjen tilbake til individuelle reaksjoner. Den ene hesten her som kan reagere veldig om pisken er på, bryr seg ikke om rytteren blir litt for hard i hånda for eksempel, mens den andre hesten igjen vil da bare løpe for han har aldri lært at tøylen er brems. Og akkurat det der med stive hofteledd, jeg tror at for mange fokuserer for mye på det. Man tenker man må løsne i hofta, og jo mer man tenker på det jo stivere blir man. Det er så sykt mye mer teknikk og plassering, enn hva jeg har trodd og lært tidligere, enn det å fysisk være kjempe løs i hofteleddsbøyerne. Det er jo heller ingen som sier man ikke skal tenke seg om med tanke på hvilke hjelpemidler man bruker, men det var vel mer det at pisken kunne man unngå å bruke, det er jeg ikke enig i da den er på, så er det individuelt for hesten om den reagerer på at den er der eller ikke.
 15. smaaen

  Unghest og sporer

  Pisken er på når hesten ser at den er der og den utøver press selvom man bare holder den "normalt" ved låret. Mange hester er desensitivisert til dette og da er det stort sett ikke noe problem. Typisk eksempel er jo alle de hestene jeg har vært borti oppigjennom alle disse årene med hest, "bare ha med pisken så går den mer frem", er ofte et resultat av at hesten merker at du har den der. Selv sliter jeg med å holde pisken borte når jeg gjør sidebevegelser, med bøyning til siden pisken er på, hvordan får man til det? Av de hestene jeg trener nå er det to som ikke reagerer på at jeg rir med pisken ned. De to andre hestene kan man ikke ri med pisken ned, de kjenner seg presset til å samle seg mer og mer og mer, og jeg ble stuck i piaffe, og terre a terre doink piruetter, som jeg nesten ikke kom meg ut av i min selvkomponerte damesal, fordi pisken hang ned på siden jeg ikke hadde sjenkler. Rettet jeg pisken opp, null stress. Hvordan hesten reagerer på press fra sporen vil jo også variere individuelt fra hest til hest, og hva slags sporer man bruker. Den kakkinga så utrolig mange driver med, også i toppsporten kan jeg ikke skjønne at det ikke blir slått hardere ned på. Det ser helt forferdelig ut og jeg skjønner ikke at ikke hestene blir helt sjenkeldøde og nummene i sia etter all den dunkinga.
×