Gå til innhold

smaaen

Medlem
 • Antall innlegg

  5 549
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  44

smaaen last won the day on March 17

smaaen had the most liked content!

Nettsamfunnsomdømme

7 570

Om smaaen

 • Rang
  Gamp
 • Bursdag May 23

Contact Methods

 • Website URL
  http://sbjolseth.wordpress.com

Profile Information

 • Kjønn:
  f
 • Fra
  Oslo
 • Hesterase:
  Lusitano
 • Gren:
  Dressur og riddersport

Nylige profilbesøk

1 437 profilvisninger
 1. Det siste kjøpte utstyret?

  Helt ok med ny sal sier Findus, men han ville mye heller ha et par solbriller for man kan ikke se når det er sterk mars sol og så mye snø!
 2. Det siste kjøpte utstyret?

  En Filzsattel barbaksal/pad
 3. Jeg blir litt sånn "meh" til slike artikler. Ja, jeg skjønner hvor hun kommer fra og det er viktige ting å tenke på. Men å si at innridning og skoing er som traume for hestene, det beskriver for meg noen som ikke har gjort jobben med innridning og lære å stå stille i krysstau skikkelig. Skal du kaste deg på en unghest uten trening og "break in" som det ofte heter på engelsk, så har vi vel alle sett tilfeller der det er traumatisk for hesten. Det handler jo om å trene hesten fornuftig. "gå unna sjenkel er å gå unna smerte" er det samme argumentet bittmotstandere bruker i mot bruk av bitt. Det sendes nerveimpulser, da må det være smerte. Man kan jo da opplyse om at det sendes en hel haug nerveimpulser når man har på klær også, det betyr ikke at vi går rundt i store smerter hver dag fordi vi har på klær.... På den andre siden ser jeg altfor ofte hester som ikke har det bra, enten misforstått av eier, ikke tilvent ting godt nok, utålmodig eier/trener som skal fikse ting osv. Jeg skulle selv gjerne hatt min hest i flokk på supre områder, dessverre ikke veldig enkelt når man også må ha gode treningsmuligheter og hesten helst ikke bør stå med hopper da han kan finne på å bedekke under brunst. Så man må skorte på krava og prøve å gjøre livet så godt man kan for den individuelle hest. Jeg synes forøvrig jeg ser en endring hos den normale hobbyhest eier, og også at store staller også har en utvikling til hvordan man kan legge opp til drift som er bedre tilrettelagt hestens naturlige atferd. Dessverre er det konkurranseidretten på andre siden som drar det i motsatt retning.
 4. Stigbøyler til dressur

  Vanlige, litt tunge messingbøyler hadde jeg på dressursalen.
 5. Lettridning eller nedsitting i trav

  Viktig å tenkte på også, om salen hjelper deg eller ikke. Typiske akademiske/barokke/skolesaler er ikke konstruert for å ris lett i, de har ingen støtte og man mister fortere balansen når man reiser seg opp. Så tenker man at man skal ri mye lett er moderne sprang/dressur/allroundsaler bedre.
 6. Lettridning eller nedsitting i trav

  Får du engasjert de riktige musklene når du rir lett, som man også engasjerer når man sitter nede, så kan man få en veldig fin funksjonell bruk av sitsen i lettridningen også. Jeg synes dog det er vanskelig å plassere beina til hesten korrekt med setet i sidebevegelser, når setet ikke er i salen halvparten av tiden.
 7. Lettridning eller nedsitting i trav

  Det kan godt være større gang gir større utslag, men har sett det mange ganger hos fjordinger feks. Det er en kombinasjon av det som nevnes over her at man setter seg for langt bak i salen, hesten synes det er ubehagelig og dermed glipper i ryggen når det skjer. Og det at man ikke har koordinasjonen mellom musklene korrekt. Mange løfter seg med musklene foran på beina og lukker hofteleddet når de reiser seg, istedet for å bruke hamstrings og åpne hofteleddet. Ser ikke egentlig like mye problem med dette på normalt trent stor brun da de gjerne er store nok og lokomotiv nok til å drive frem i godt trav selv om rytter kløner. Ser det nesten mer hos iberere, og mindre og tyngre raser.
 8. Lettridning eller nedsitting i trav

  Synes jeg ser det ganske ofte, mange setter seg ned for langt bak i salen og man ser hesten glipper i ryggen bak salen.
 9. Lettridning eller nedsitting i trav

  Jeg rir lite lett, mest på tur egentlig, særlig i oppoverbakker. Når jeg rir sidebevegelser sitter jeg alltid nede, og det gjør jeg jo stort sett hele tiden. Jeg synes også jeg ser like mye dårlig lettridning som de som sitter på hesten. Det er omtrent like vanskelig å ri lett korrekt som å sitte nede korrekt, og det er ikke mye bedre for hesten å få en *DUNK* i ryggen annet hvert steg, enn at noen sitter nede hele tiden. Så variasjon er lurt og sliter man med balanse og kjernemuskulatur og koordinasjon, så får man ta hensyn til det og ri tre steg her og tre steg der til man får det til. Jeg har forøvrig også en sal som ikke er laget for å ri lett i så da gjør jeg generelt ikke det
 10. Barbering

  Jeg ville nok også fått noen som er vant til å gjøre det til å komme. Det var det jeg gjorde med F i år, bare for å gjøre det kjappest mulig. Han gav jeg også pasta, men han reagerte jo ikke da hun startet maskinen en gang, så tror ikke han egentlig er noe problem å klippe uten. M ville jeg nok heller gitt to enn ingen Da jeg barberte Bosco holdt det fint å bruke en tube, han var ikke spesielt interessert men det var oook når han var litt sløv. Brukte god tid og det gikk fint på en tube.
 11. Avl-snikksnakk!

  I tillegg til at mange "eksteriørfeil" mange ganger er holdningsfeil, altså det kan endres med trening/behandling. Man kan ikke endre lengde på knokler men muskler kan endre utseendet. @Renate sin Brasil er vel et godt eksempel på det feks. Apropo DSDL var det vel dette Batman til Matilde Brandt ble utredet for, da han også har veldig slakke koder bak. På han så vi markant bedring når han engasjerte de riktige musklene i bakparten under ridning. Utrolig fasinerende.
 12. Dressurprat

  "å svinge" er jo relativt. Jeg vil ikke ri dressur og bruke innvendig tøyle til å svinge hesten, da dette skaper mer trøbbel enn nødvendig. Andre har uttalt at de ønsker at hesten lærer å svinge med tøylene, så det var vel der det startet. Når jeg rir på tur så er det alltid kroppspråket mitt som styrer, da jeg prøver å ri på lang tøyle. Ikke alltid mulig med doinkadoinka hest Men hva man gjør på tur blir jo litt på siden av det denne tråden handler om, og jeg synes jo det er greit å bruke samme kommunikasjonen til hesten, samme om jeg rir på tur eller bane.
 13. Dressurprat

  Når det kommer til kjøring så aner jeg ikke, jeg har aldri kjørt en hest så kan heller ikke uttale meg noe særlig om det. Annet enn jeg har sett på et tømmekjøringskurs med en relativt kjent kjøretrener (husker jo ikke hvem det var), hvor det å kjøre hesten på utvendig tøm var fokus og du kunne se alle hestene på kurset endre seg veldig i løpet av timene. Men mer enn det vil jeg ikke uttale meg om Jeg tenker jo litt sånn at hester som svinger for rent tøyletak er jo da opplært til at det er den responsen man ønsker. Men jeg vil ikke sitte å ri med arma, det er kroppen min som styrer, tøylene er og blir sekundærhjelp og når man rir vil jo alltid setet innvirke. Gjør du feil med setet nytter det ikke å hale å dra i kjeften uansett, for hesten leser sitsen først. Det er jo akkurat der jeg kan slite med enkelte øvelser da jeg uten å mene det, sitter i mot i sitsen og da er første instinkt "å fikse det" med hånda og det vil aldri funke uten at det blir stress, press og frustrasjon hos begge parter. Og som @Matilde B. nevner over her når man bruker kapsun får tøylen en helt annen effekt og drar man i yttertøylen i kapsunen så vrir man jo nesa ut, så der vil man jo dra i innvendig tøyle. Noe som gjør at man fort blir avhengig av innvendig tøyle også når man rir på bitt. I tillegg er jeg enig i at unghester må ha litt mer rammer enn en eldre hest, fordi de er ubalansert i utgangspunktet, så får de rytter på som gjør de enda mer ubalansert, så da er det jo vår jobb som rytter å hjelpe hesten å balansere seg i mellom hjelperne. Igjen, skal man bare ri på tur og styre nesa i en retning når stien deler seg så er det jo ett fett hva man gjør så lenge hesten går den veien man vil. Skal man ri dressur, som jeg jo tenker er det vi prater om her i denne tråden, så vil det å bruke innvendig tøyle til å vende lage trøbbel når du kommer til for eksempel, versade. Som for meg er 1. steg i utdanningen av en hest.
 14. Dressurprat

  Jeg tror hesten leser mer kroppspråk enn vi tenker over. Nå du skal svinge på tur er du jo veldig klar over selv, hvor du skal. Så du tenker, ser, snur deg den veien. At du tar i tøylen er sekundært.
 15. Dressurprat

  Man bruker jo det mye i klassisk dressur også, kalles gjerne indirekte tøyle i AR kretser, husker ikke hva treneren min kaller det, men alle de jeg rir for bruker den hjelpen.
×