Gå til innhold

TonjeS

Medlem
 • Antall innlegg

  4 234
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  2

TonjeS last won the day on May 13 2014

TonjeS had the most liked content!

Nettsamfunnsomdømme

4 696

Om TonjeS

 • Rang
  . . .
 • Bursdag 23. des. 1984

Profile Information

 • Fra
  Larvik
 • Gren:
  Trav og kjøring

Nylige profilbesøk

5 198 profilvisninger
 1. Kjøresnikksnakk

  Har du prøvd bittløfter? Det kan hjelpe hvert fall.
 2. Dekkentråden

  Min helt nyklipte varmblods er god og varm med 350 g dekken, han ble snauklipt senest i forrige uke, og vi har hatt -17 på gradestokken med iskald vind de siste dagene, så godt under -20 i effektiv kulde. Som Lisa så har mine fri tilgang på høy, og det går store mengder om dagen ser jeg, spesielt ute.
 3. Lannem Silje

  Hvor ligger det klippet? Jeg har aldri sett henne finere i aksjonen enn nå etter hun kom tilbake igjen, nå er hun helt rett i vogna og rytmisk. Kusken sa også etter prøveløpet at han aldri hadde kjent henne bedre. Ser varmingen hennes på RD nå, og hun traver som en klokke nå også. Tidligere var hun ofte skakk, og hun er jo ikke et glansbilde å se på, men fy for en traver. Er selvfølgelig en risiko for at hun kan ryke ned igjen, men vi får håpe det ikke skjer.
 4. Hest og kvaliteter

  Siden jeg driver med trav, så har jeg naturlig nok travere. Har hatt både kaldblodstravere og varmblodstravere, og som løpshest foretrekker jeg sistnevnte best. Liker begge rasene godt, men synes vbt er enklere å få til som løpshest. De er oftest mer renttravende, krever lite balanseringshjelp, lettrente og så har de gjerne mer power, og er mer følsomme. Felles for de begge er at de er arbeidsvillige og framover. Enkle i psyken og lettlærte, og normalt veldig miljøsterke. Vbt kan kanskje være litt særere i personligheten enn kbt, men det er en del av sjarmen. De to forrige kaldblodsene mine har jeg vært kjempefornøyde med i det daglige. Kalde i hodet og trygge, men framover og eksplosive hvis du ber om det, samtidig som de hadde god brems og ro. Dønn trafikksikre og gikk over alt, kunne brukes av så og si alle og de var alltid positive. Følte meg alltid trygg på dem, både når jeg satt oppå eller bak. Men dessverre ble de ikke løpshester, som hobby/kjørehester passet de meg ypperlig. Har bare ikke tid til begge deler dessverre. Drømmer om en varmblodig kjørehestsak en gang (når jeg blir pensjonist kanskje :p). Da vil jeg ha alle de gode egenskapene til traveren, i tillegg til ridehestens egenskaper for samling og bæring. Samtidig skal den ikke være for stor eller ha for voldsomme gangarter. Men gode naturlige gangarter med luft i steget vil jeg ha.
 5. Hestehenger, snikk-snakk!

  Jeg har alltid høy til de på transporten, og sørger selvsagt for at de drikker godt før og etter. Alle mine har spist godt når vi er i bevegelse også.
 6. Kaldblodsen

  Ja, både Donna og Kongen har fått drømmehjemmet som hobbyhester. Hadde Kongen som det forrige profilbildet mitt, er 4-åringen min som er på det nye. Måtte bytte følte jeg, når jeg ikke eide ham lengre. Savner ham stadig da.
 7. Kaldblodsen

  Hun har nok ikke alltid hatt det bra, hun var to år da oppdretteren ble fratatt hestene av Mattilsynet. Jeg hentet da moren hennes, og broren. Så henne noen måneder etter hun kom til nytt sted, og da så hun fortsatt mager og skranglete ut stakkar. Men etter det ser det ut til at hun har hatt det bra da! Har fulgt med henne i banen, og moro å se henne igjen her også. Moren hennes er en helt topp hobbyhest, og jeg solgte den siste gjenlevende broren hennes som hobby/kjørehest i høst, han arvet alle de gode egenskapene fra moren.
 8. Deltaker på kurs

  Ja, maratontrening blir noe annet enn dressurkjøring. Har kun vært på en maratontrening, da kjørte vi to og to, og det var rimelig tøft for hestene, siden det ble mange repetisjoner. Puljer på 3-4 høres lurt ut.
 9. Globus deluxe tømmekjøringsgjord

  Jeg har den, og er veldig fornøyd. Sitter mye bedre på mine varmblodstravere enn Ideal sin, som jeg også har. Valgte denne, siden den har leddet salett. På buke så jeg det var flere som klaget på at den er for trang i saletten, det kan den nok være på veldig brede hester - uten at jeg har prøvd. Ellers fikk den kritikk på dårlig lær, da målt mot den originale leddede gjorden fra tärnsjö. Til mitt bruk og til den prisen er den helt topp.
 10. Deltaker på kurs

  De kursene jeg har vært misfornøyd med, er der det er mye alkohol inne i bildet. Greit med litt vin og sosialt på kvelden, men når flatfylla virker viktigst, så blir det helt feil i mine øyne. Jeg gidder ikke å bruke flere tusen på ei kurshelg, hvor nesten alle er bakfulle, og lunsjen handler kun om å prate om fyllefesten/tidligere fester. Verste var den gangen de bestemte å forskyve tidene dagen etter under festen, men ingen husket å varsle meg (som alltid fikk den første timen på søndagene), så der var jeg ferdigvarma kl 08 på morgenen, men ingen andre kom før kl 09, en halvtime etter vi endelig fikk tak i noen på telefonen ... Flott å da ha startet dagen kl 05.30 for å rekke alt. Da hjelper det ikke at den innleide instruktøren er flink, opplegget rundt blir for useriøst. Ellers er jeg helt klar for tilbakemeldinger, det er derfor jeg melder meg på (kjøre)kurs. Jeg er ikke dermed sagt enig i alt en trener sier og mener, og plukker med meg det jeg synes passer for meg/oss. Liker at treneren tar over tømmene og kjenner på hesten, synes jeg får bedre veiledning av det der jeg selv sitter å knoter. Jeg nevner ting vi sliter med, men lar det være opp til instruktøren hva vi jobber med - de ser jo det uansett og har verktøyene til det. Men nå er jo jeg bare på helt basics. For at et kurs skal være vellykket skal jeg sitte igjen med en godfølelse, at vi har kommet oss litt videre og at jeg har lært litt mer. Det trenger ikke være store greiene. Jeg liker trenere som er direkte, og kaller en spade for en spade, og liker de som drar inn litt humor underveis, så slapper jeg bedre av selv også. Og jeg forventer respekt, selv om jeg kommer med mine travere og selv også kun har erfaring fra trav - det skal sies at det har jeg fått fra alle instruktørene jeg har kjørt for. Meddeltakere har tidvis vært noe annet, og det synes jeg er en uting. Jeg er veldig bevisst på det om andre deltakere også, selv om vi driver på helt forskjellige planeter, så skal ingen snakkes ned. Og så setter jeg pris på god planlegging. Ja, man vet man skal på kurs den helga, men med 1 eller 2 hester til på stallen, så må de fortsatt få sitt. Jeg er vant med at vi trener utendørs uansett vær, og det går helt fint for min del, synes bare synd på instruktøren. Men jeg vil helst ha trygge inngjerdinger/bokser på kursstedet hvor hestene kan stå mellom øktene uten fare for å komme seg løs eller få et spark/ryke sammen med hesten i nabohagen, det er det ikke alltid jeg opplever her. Og så foretrekker jeg en-til-en på øktene, med to samtidig blir det for lite veiledning synes jeg.
 11. Draupnir Embla og Nordic Modern Dressage

  Synes det er vanskelig å si, området bak manken er jo undermusklet nå, men resten av ryggen ser normal mot rett ut. Men jeg er ikke noe god på dette, selv tok jeg mål av ryggen og sendte tegninger til Louise hos Skoies da jeg kjøpte den.
 12. Dressurkjøring - tips og triks

  Skylapper kan funke fint på de som er vare på pisken ja, for da får de ikke sett den. Måtte ha det på det på den røde kaldblodsen min, han dura bare på når han så pisken - med skylapper så gikk det fint. Jeg har hatt god effekt av mangekantede volter på de som ikke tar støtte på utvendig tøm. Dvs kjører de ut med utvendig, retter opp, ut igjen, retter opp etc. Kjører da store volter, og er ikke så opptatt av selve formen på de. Mer at hesten skal følge utvendig, og halvparader på innvendig for å få bøyning og så støtte på begge når jeg retter opp. På de av mine som ikke har villet tatt støtte på utvendig har jeg vært helt stabil på den utvendige hånda, så de legger seg til den. Var ØM som viste meg dette på kurs, og jeg måtte ha mye mer støtte i tømmen enn jeg er vant til.
 13. Draupnir Embla og Nordic Modern Dressage

  Jeg har også nordic, den ligger veldig fint på 4-åringen min. Har ingen bilder av ryggen hans, men den går også under kategorien rett mot svai. Dvs ikke pinnerett.
 14. Travsele - feste av bryst/underlag

  Ja, det er festet rett. Slike smale y-bryst som festes i selen trenger ikke festes stramt, det er der i hovedsak for å hindre at selen ikke skal skli bakover. Jeg har samme sele, bruker en bred pute fra wahlsten til, den passer perfekt. Denne: https://www.travshoppen.no/products/selepute-for-kraftig-treningssele-fra-wahlsten
 15. Hva skal hesten din tåle?

  Jeg er også der at hestene mine skal tåle "alt". For min del jobber jeg ikke med miljøtrening i seg selv, det blir bare en del av pakka siden jeg driver med trav og drar rundt og avgårde med de for å trene tidlig. Men jeg får mye igjen for å tømmekjøre i skogen, i ulendt og tøft terreng. De lærer å stole på både seg selv og meg. De fleste jeg har hatt er trygge og fornuftige hester som ikke lar seg vippe av pinnen av en syklist el lign. Kaldingen jeg solgte i høst er nok den mest bombesikre jeg har hatt, han brydde seg ikke om utrykningskjøretøy som passerte i full fart med lys og lyder i full gang, ei heller brede skurtresker på smale veier i totalt mørke, med blinkende lys og masse bråk - samtidig som han er en treningsglad hest med masse framdrift. 4-åringen min nå er i samme gata (men han er en mer bedagelig type), og målet er at han skal bli like trygg som den andre. Men så har jeg den andre blodsen min da. Han tåler ikke alt. Og ikke tror jeg noen gang han kommer til å gjøre det heller. Der jeg med de andre ikke aksepterer at de er redd en snøskavl eller et menneske, har denne fått et "get out of jail-card" på mye. Grunnen til det er at det med denne hesten er knyttet opp til mye nerver, og vondter. Da jeg kjøpte ham kokte det over for ham i begynnelsen på nesten hver eneste treningstur, bare han så en rar skygge. Han kastet seg rundt i full fart med vogna på slep, uavhengig om det da braste inn i noen trær eller inn på et jorde. I starten ble jeg da forbanna og ga ham to tette og ei badehette, men det gjorde situasjonen bare verre - da slo han og stakk også. Når vi hadde fått varmet opp og han hadde gått runden i løypa noen ganger, så var det null problemer. Men ikke de første rundene. Jeg var ikke i nærheten av å komme i kontakt med ham, ligende episoder skjedde ofte under leiing også. Du så at det bare var tomt inni der, rullegardina var helt nede. I dag er han fin å kjøre, har ikke kastet seg rundt, stukket eller slått på halvannet år. Like fin på helt nye steder også, samt løpsbanen. Der var det bare å jobbe med å få ham trygg, ikke bli streng - og ikke minst - fikse vondter. Han er ikke en hest jeg ville kjørt gjennom et anleggsområde, men jeg ser ikke behovet for at han skal kunne alt heller. Han har ingen framtid som hobbyhest uansett, og han har siste stopp i mitt eie. Hjemme dilter han etter som ei bikkje når vi leier ham, kan leies samtidig med både en og to andre. Men på andre steder kan det fortsatt koke over for ham, selv om han stadig blir bedre der og. Helt hundre å laste på bil, står helt rolig for hovslager, snill med veterinær, så de elementære tingene er på plass. Men jeg kan ikke kreve det samme av ham, som de jeg har fra de er unghester selv. Han har en helt annen bagasje, og det må jeg ta hensyn til. Han er som sagt nesten som en bil å kjøre i dag, pigg og framover, aldri stri, men står det plutselig et menneske i løypa, skjener han litt motsatt vei, det samme hvis det plutselig har kommet en stor snøskavl/grushaug i løypa. Det bare ignorerer jeg. Hadde det blitt verre hadde jeg tatt tak, men jeg ser at ved å overse det, så blir han heller tryggere og tryggere. Men hesten og hans reaksjonsmønster er mitt ansvar, jeg blir aldri irritert over at det plutselig dukker opp et menneske i løypa etc. Men møter dere oss på en travbane, og han er litt full av adrenalin og nerver, så er han fort en type som dulter borti meg og ikke går pent når jeg leier... (Ja, jeg innrømmer det, jeg har en soft spot for den hesten her). Men 4-åringen eller en annen hest jeg hadde hatt fra starten av, hadde jeg aldri godtatt dette av. Og som Ennovy så forventer jeg at de oppfører seg som voksne, fornuftige hester fra de er tre. Jeg forventer også at de står pent når de er bindt, at man kan ta over alt på de, at de er snille med hovslager og veterinær, går rett på bil/henger, at de står pent når de spyles, at det plutselig løper skrikende barn/bikkjer gjennom stallgangen. De skal tåle å skumpe borti ting med bena, om det så er ei vogn eller trillebår, de skal tåle at det er aktivitet rundt dem, de skal være trafikksikre, stå pent når jeg spenner for/tar av vogn, når jeg skal krabbe opp på ryggen på de. Og de jeg temmer selv forventer jeg at er like trygge foran vogn som under sal, de skal gå overalt, om jeg så sender de opp på noen steinhyller eller over en bekk. Mitt mål med alle hester jeg temmer, er at de skal kunne ha en verdi etter en evt travkarriere, som trygge, hyggelige hester. Har også møtt folk som tar alt for mye hensyn til hestene sine. Eks, jeg kan ikke kjøre når de trener, for da blir hestene deres redde. Jeg kan ikke kaste ned høy fra luka når hestene er inne, fordi de blir redde. Jeg kan ikke ha hesten min ute i luftegården sin, når de skal longere, for da blir hesten deres skremt. Hestene mine kan ikke leke og løpe ute i luftegården, for det kan hende den i naboluftegården skader seg. Samme person kjeftet på meg fordi trillebåra sto ved siden av hesten min på stallgangen, fordi han kunne bli redde hvis han kom borti den. Etc. Da får man kjøpe seg gyngehest i stedet tenker jeg.
×